Aardbevingen in Groningen 


In 1959 wordt een gasbel gevonden onder de provincie Groningen. Een paar maanden later staan er al boortorens op het land van boer Boon in Kolham. Niemand beseft op dat moment hoe groot de omvang is van de gasbel. Op Eerste Kerstdag 1986 wordt een aardbeving van 3.0 op de Schaal van Richter gemeten. Sindsdien tellen we meer dan duizend aardbevingen in Groningen.
Onze dossiers: A7 | Aardbevingen | Binnenstad Groningen | Groninger Forum | Herindeling | Windmolens | Zuidelijke Ringweg

Een hoofdpijndossier voor alle betrokken

Jarenlang heeft de aardbevingsproblematiek geen prioriteit voor politici en de bedrijven die betrokken zijn bij de gaswinning. Dat verandert als in 2012 Huizinge getroffen wordt door een beving met een kracht van 3.6 op de Schaal van Richter. Bewoners beschrijven de beving als 'een trein die door het huis rijdt', of, 'een tank die de muur uit het pand rijdt'. Er komen honderden schademeldingen binnen.

De zware beving wordt gezien als een kantelpunt: de politiek kan de aardbevingen in Groningen niet langer negeren. Ondertussen komen er vandaag de dag gemiddeld nog steeds 44 vrachtwagens gas per seconde uit de Groninger bodem.

Opbrengsten Gronings gas

De opbrengsten van het gas zijn zo’n 250 miljard euro. Het geld is de afgelopen vijftig jaar vooral gebruikt voor de financiering van lopende uitgaven van de overheid. De grootste kostenposten zijn sociale zekerheid, openbaar bestuur en veiligheid en infrastructuur. De provincie Groningen ziet maar weinig van dat geld terug.

Veiligheid Groningers had geen prioriteit

In Groningen klagen inwoners over aardbevingsschade en slechte communicatie met en door de NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning. Jaarlijks worden tienduizenden schademeldingen gedaan. Veel Groningers voelen zich niet gehoord.

In een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid wordt in januari 2015 een harde noot gekraakt: vijftig jaar lang heeft de overheid zich weinig tot niets aangetrokken van de veiligheid van de Groningers. Geld had altijd prioriteit.

In 2015 wordt Hans Alders door minister Kamp aangesteld als Nationaal Coördinator Groningen om een herstelplan te maken voor de regio. In dat plan staat de veiligheid voorop, staan de bewoners van het aardbevingsgebied centraal, komt er een opkoopregeling van huizen die door aardbevingsschade zijn getroffen en wordt een arbiter aangesteld voor geschillen over schade.

Vijf jaar lang 24 miljard kuub gas

In het najaar van 2016 wordt in het gasbesluit vastgesteld dat de komende vijf jaar maximaal 25 kuub gas uit de Groningse bodem mag worden gehaald, met uitschieters naar 27 miljard kuub als de (weers)omstandigheden daarom vragen. In 2013, het jaar met de meeste aardbevingen, werd liefst 55 miljard kuub gas gewonnen.

Indicaties over hoeveel gas het Groningse gasveld nog heeft, lopen uiteen. Volgens de NAM kan Groningen worden getroffen door een beving van maximaal 5,75 op de Schaal van Richter. Bij die kracht kunnen flinke scheuren in wegdek en gebouwen ontstaan, en kunnen mensen gewond raken omdat ze geraakt worden door vallende voorwerpen of delen van een gebouw.

De provincie Groningen, gemeenten, milieufederaties en particulieren tekenen bezwaar in tegen het gasbesluit, maar vooralsnog zonder succes.

Aardbevingsnieuws per maand

Bij RTV Noord hebben we wekelijks en soms zelfs dagelijks meerdere berichten over aardbevingen in Groningen. Om het nieuws over aardbevingen, schade, rechtszaken en andere ontwikkelingen over het gasveld inzichtelijk te houden, maken we sinds halverwege 2016 maandelijkse samenvattingen van het belangrijkste aardbevingsnieuws.

- Maart 2017: De NAM uit de schade-afwikkeling

- Februari 2017: Acties en verkiezingsbeloften

- Januari 2017: Landelijke aandacht voor de problemen

- December 2016: Vragen rondom versterking

- November 2016: Knokken tegen het gasbesluit

- Oktober 2016: Ophef over afhandeling schade

- September 2016: Hoeveelheid gas staat voor 5 jaar vast

- Augustus 2016: Aardbevingsgebied-contourlijn van de NAM kraakt

Laatste nieuws