Honden in gemeente Groningen verplicht aan de lijn

Geplaatst: 11:37 uur, donderdag 16 december 2010
afbeelding
 Foto: Flickr/Herberella

GRONINGEN - Honden in de gemeente Groningen mogen vanaf 1 maart 2011 niet meer loslopen.

Ook moet de eigenaar van de hond middelen bij zich hebben om de uitwerpselen van zijn huisdier op te ruimen. De gemeente hoopt zo de hondenoverlast terug te dringen.

Om de viervoeters toch de gelegenheid te geven om te rennen, worden er speciale uitrengebieden ingericht.

  Stuur bericht door   Druk dit bericht af   Permalink

Er zijn 32 reacties bij dit bericht

 1. Herman Wessels schrijft op 17-12-2010 14:14

  Das dan mooi ! Nu de opheffing nog van de Hondenbelasting en het verhaal is compleet ! Onze geuniformeerde gezagsdragers ter paard ruimen vanaf deze datum dan ook de resten van de maaltijden van hun paarden op ? Krijgen hun 4 voeters nu dan de van ouds her SCHIJTZAK weer aan de kont ? Wanneer gaat de gemeente aan de kattenstront wat doen ? Lijkt me nu de volgende stap ! Ik denk dat het Zwerfvuil in de parken zelfs rond om de afvalbakken een veel grootter probleem is en blijft ! Gem. ga zo verder

 2. M. van Duinen schrijft op 16-12-2010 23:58

  Dan kan de hondenbelasting ook afgeschaft worden, daar de gemeente geen kosten meer heeft om hondenpoep op te ruimen. Maar dat zal wel niet gebeuren.

 3. Jos Jansen schrijft op 16-12-2010 22:31

  Als groot dierenliefhebber (geen bezitter, dat is totaal iets anders) heb ik de verantwoording voor het wel en wee van mijn dieren maar k voor mijn omgeving. Mijn kater komt nooit buiten en mijn beide honden laat ik aangelijnd uit. Op plaatsen waar ze wl los mogen daar hou ik ze k aan de lijn want als de joggers hun darmen hebben los gelopen en overal gaan zitten schijten dan mogen vele hondeneigenaren nadien hun hond thuis wassen. Das pas lekker! Verbeter de wereld en begin vooral bij.....

 4. H. Zwiers schrijft op 16-12-2010 20:52

  Mmm... Als dit een middel is om overlast weg te nemen dan weet ik er ng wel een..... Wat doen we in Vinkhuizen aan die studententroep die hun afval zo van het balkon op het achterliggende grasveld deponeren? Moeten we die k aanlijnen?...Lijkt me een fanttisch idee! Creeren we gelijk studentenuitlaatveltdjes... Wl even een smoorketting om de nekjes....

 5. W. de Boer schrijft op 16-12-2010 19:51

  Goed idee, heb zelf een hond die ik aan de lijn uitlaat en heb altijd zakjes bij mij. Hier mijn maar, hoe zit het met de mensen die dit niet doen? boete? Meer werk voor de politie, die al niet genoeg tijd hebben op criminelen te pakken. In Groningen zijn een groot aantal honden die zich zelf uitlaten met koppige baasjes. Ome agent krijgt het druk met bonnen schrijven. Eerst zien dan geloven.

 6. j.oosterhof schrijft op 16-12-2010 19:24

  ik heb 10 minuten geleden gesproken met een andere hondenbezitter over de opruimingsplicht. Deze meneer is blind en heeft een blindegeleidehond,hij zegt terecht dat hij niet bij machte is om aan de opruimingsplicht te voldoen. Ik wordt dus de kampioen wat betreft de bekeuringen die ze dan gaan uitschrijven. Of gaat meneer/mevrouw de inspecteur die het voorval constateerd het even voor meneer opruimen. Hij zelf denkt van niet? maar heeft wel lachend een tip gegeven(tuigje en een zonnebril)

 7. Klaas Jansen schrijft op 16-12-2010 18:45

  Een drol stinkt en een ander zijn stront stinkt altijd. Bij het zien van een drol, gaat men al over de nek. Rieel: nee want ook beatrix die heeft stront dat zij uit schijt en stinken doet deze dame ook. Bierflesjes zijn niet zo erg, stinken niet en kapot nog klein ook. Ja de honden haters zien liever hun kinderen glijden door glas en andere rotzooi wat de jeugd achterlaat. Nu mijn kinderen had ik liever met stront aan de schoenen thuis als met een jaap waarvoor je naar het UMCG moet.

 8. j.oosterhof schrijft op 16-12-2010 18:20

  In reactie op de opmerking van jos jansen. Een honden cursus verplicht stellen? terwijl er mensen zijn die hun katten naar buiten flikkeren en bekijk het maar!! ( cursus hoe ga ik om met mijn kat moeten ze verplichten) Lekker schijten bij de buren in de tuin. hou je katten lekker binnen en koop een kattebak. Ik verwelkom je als mijn buur, kunnen mijn hond en jouw kat(ten) samen spelen.

 9. Robert Blaauw schrijft op 16-12-2010 17:14

  Er zijn idd. honden die slechte bazen hebben. Niet opgevoed/onder appl. Persoonlijk vind ik de schijtende en pissende katten in mijn tuin vervelender dan een zich goed gedragende baas met dito loslopende hond. Bovendien lijkt het me niet dat dit massaal opgevolgd gaat worden, laat staan door de politie actief gecontroleerd gaat worden. Een wassen neus dus. Uitgaansgebieden voor honden? Uiteindelijk is het een kwestie van normaal met je mede wijkbewoners omgaan.

 10. Anja Hanssen schrijft op 16-12-2010 16:47

  @Thomas Visser, Ik heb indd nog nooit een kat gezien die iemand doodbijt, en nu zeg je het goed, de katten begraven hun behoefte, ook in zandbakken waar kinderen spelen. Mijn zoon toen nog 4, is doodziek geweest van kattenpoep. Gewoon een onschuldig kind wat zit te spelen in de zandbak. Een bepaalde parasiet had hij in de darmen. Hoezo katten zijn ontschuldig????? En indd, een hond wat een kind bijt mag absoluut niet los.

 11. Jos Jansen schrijft op 16-12-2010 16:12

  Hoera, Hoera, we zijn er weer!!! Tjonge, jonge wat een geleuter en gedoe t.a.v. wr ht dier!Om even klink en klaar te spreken. Kinderen en dieren MOET men niet alleen voeden, maar VOORAL OPvoeden. Het laatste is door onze "sociale" omleving bij veel mensen niet aan de orde. Dus persoonlijk zou ik zeggen; maak hondencursussen VERPLICHT en voor de kinderen geef ze weer de ouwerwetse opvoeding terug. J. ooosterhof en alle kattenhaters: prijs je blij dat je mijn buur niet bent!!!

 12. Klaas Jansen schrijft op 16-12-2010 15:23

  De heren/dames honden haters hebben het voor elkaar. De mens is de jongste dier op deze wereld en hebben deze volldig van de dieren overgenomen. Tijgers sterven uit en meerdere dieren is dit lot geschapen, door toedoen van de MENS. Dan nog dit: een blinde geleide hond is ook een HOND. Deze is dus vanaf nu voor het leven gekooid. Deze mag de mens van a naar b brengen, daarna is het nog een hel ook voor dit beest,nooit even rennen of dartelen, Mooi werk honden haters/

 13. A. Sandee schrijft op 16-12-2010 15:13

  Zelf hondebezitter zijnde kan ik dit alleen maar van harte toejuichen. De buitenwijken lopen over van de ASO's die honden los laten lopen en doen alsof de wereld van hun is.

 14. jolanda douma schrijft op 16-12-2010 14:56

  Mijn katten komen niet buiten en doen hun behoefte keurig in de kattenbak. De honden in de buurt pissen tegen onze heg (lekkere kale plekken) en schijten in de groenvoorziening. Als de eigenaren het op zouden ruimen zou dat al een slok op een borrel schelen. Overigens, als een hond goed onder appl staat en sociaal is naar andere honden mogen ze van mij loslopen.

 15. Thomas Visser schrijft op 16-12-2010 14:53

  Gefrustreerde hondenbezitters halen nu katten erbij. Maar ik heb nog nooit een kat gezien die een kind dood beet, bij me omhoog sprong of die structureel gevaar veroorzaakte op de weg. En hun uitwerpselen begraven ze ook nog zelf!

 16. Theun Terpstra Lutjegast schrijft op 16-12-2010 14:40

  Geachte hondenbezitters;de regeling geldt niet voor honden welke niet blaffen, niet poepen, niet tegen coniferen plassen, niet tegen mensen opspringen, niet bijten en geen soortgenoten bijten.... De twee bengels van Herders: Joep en Thijs van ons doen dat wel..., wij vallen dus niet onder deze kwijtschelding... met vriendelijke groet, Theun Terpstra

 17. T.Veenstra schrijft op 16-12-2010 14:38

  Hoe zit het dan met de uitwerpselen van de paarden van de bereden politie op straat?

 18. j.oosterhof schrijft op 16-12-2010 14:37

  ok nu eerst de uitlaatgebieden nog kenbaar maken,en dan protest aantekenen tegen dat gebied. En dan als de wiedeweerga een katten verbod invoeren per 01-01-2011, want die beesten schijten gewoon bij je in de voortuin of achtertuin en geen gemeente die daar wat tegen doet. dan maar zelf maatregelen nemen toch?

 19. wil schuitema schrijft op 16-12-2010 14:19

  Prima bericht. Moet overal gebeuren. Nu nog de overlast van katten aanpakken.

 20. schrijft op 16-12-2010 14:11

  Deze reactie is niet geplaatst, omdat geen volledige naam is opgegeven. Lees aub de spelregels.

 21. m slik-BRUINS schrijft op 16-12-2010 13:59

  prima had al veel eerder gemoeten , wij hebben zelf ook een hond en die is altijd aan de lijn , ook wij ergeren ons aan los lopende honden liever 1 januari dan 1 maart

 22. janet goedhart schrijft op 16-12-2010 13:40

  ik vind het prima dat de honden moeten aangelijnd maar dat wij ook nog zelf de uitwerpselen moeten opruimen terwijl onze hond altijd alles in de bosjes doet vind ik te gek. Maar wij betalen voor onze hond per jaar wel 98 euro hondenbelasting als wij het zelf moeten opruimen hoeven wij die belasting toch ook niet te betalen,in Haren betalen ze ook geen hondenbelasting,dus zijn de hondenbezitters van Groningen dubbel de klos

 23. Eef op de Dijk schrijft op 16-12-2010 13:17

  Deze reactie is niet geplaatst, omdat geen volledige naam is opgegeven. Lees aub de spelregels.

 24. Wim Bongertman schrijft op 16-12-2010 12:57

  Een aantal jaren geleden kwam er al een aanlijnplicht. In ruil daarvoor kwamen er losloopgebieden. Dus is er niets nieuws. Het probleem is dan wel dat deze aangewezen plaatsen, in de loop der tijd, voor een deel onduidelijk worden door het verdwijnen van de borden. De gemeente verzuimt dan vervolgens om deze aangewezen plaatsen ook als zodanig weer aan te geven. Blijft het natuurlijk ook wel weer vreemd dat de hond aan de lijn moet en er vervolgens honderden poezen wel vrij mogen rondlopen.

 25. P. Niezing schrijft op 16-12-2010 12:53

  Honden uitlaatplaatsen zijn de grootste onzin van deze wereld. Daarbij zijn het strond ophoop plaatsen waar ik nooit van mijn leven met mijn hond ga lopen. Onze honden lopen ook los maar alleen als er niemand in de buurd is. Het probleem zit hem bij de mensen die een hond nemen omdat het ze leuk lijkt en er vervolgens niet mee om kunnen gaan, daarom moeten mensen zoals ik straks naar zo'n ranzig hondenuitlaatveld. Belachelijk, pak het probleem aan bij de oorzaak !

 26. Jeanet Roozendaal schrijft op 16-12-2010 12:48

  Ik ben mindervalide en kan moeilijk even snel afstappen en vind het doodeng als er een loslopende hond aankomt met de baasjes erachter die niets zeggen. Als je je hond los hebt lopen houdt het gewoon even vast als er anderen mensen aankomen. Niet iedereen vindt een hond leuk. En dan heb je ook nog van die grote die bijna boven je rolstoel uitkomen. Mensen wees eens wat minder asociaal en neem je verantwoording.

 27. Pieter de Vries schrijft op 16-12-2010 12:42

  En ik stel voor om ipv het Forum op deze plek een uitlaatgebied voor honden te maken. Scheelt een bult geld met net zoveel bezoekers.

 28. M van der Werf schrijft op 16-12-2010 12:32

  Uitrengebieden voor honden zoals die o.a. in Milaan zijn ingericht zouden zeker een aanwinst voor de stad zijn.

 29. auke kuipers schrijft op 16-12-2010 12:26

  He, he eindelijk een goed besluit en nu maar hopen dat dat ook de dorpen mee gaan doen, alle honden aan de lijn en uitlaatplaatsen instellen waar de beesten vrij kunnen lopen. En natuurlijk schepjes of zakjes meenemen voor de poep. Goed besluit.

 30. Willem Datema schrijft op 16-12-2010 12:10

  hehe, eindelijk! Er zijn nog altijd mensen die hun dier niet onder controle hebben en niet snappen dat je het niet leuk vindt als zo'n beest tegen je opspringt of aan je bange kind snuffelt. En een excuus voor de vieze poten op je broek krijg je ook niet....Ik hoop dat deze nieuwe regel wel gehandhaafd wordt, want ik heb slechte ervaringen met het aanspreken van hondenbezitters.

 31. Remi van Beekum schrijft op 16-12-2010 12:06

  Dat was toch al zo? Of waren er wijken met uitzonderingen?

 32. Pieter de Vries schrijft op 16-12-2010 11:47

  Ik neem aan dat dit voor alle huisdieren geldt?? En dat ik nu ook mijn buren kan aanspreken op de overlast van hun katten??? Of meet de gemeente met 2 maten??