Deze Dag in de Geschiedenis
 


28 juli - Bommen op Schier dag 1943

Hotel van der Werff verwoest door het bombardement van 1943

Hotel van der Werff verwoest door het bombardement van 1943


28 juli in Groningen:


1943

Amerikaanse bommenwerpers dumpen 17 bommen -onbedoeld- op en rond het dorp op het eiland Schiermonnikoog. Er vallen 7 doden en ruim 20 gewonden op het eiland. Onder de doden zijn oud-burgemeester Hendrik Willem van den Berg (1879-1943) en zijn vrouw. De bommen verwoesten 13 huizen aan o.a. de Voorstreek, Middenstreek en Nieuwestreek. Ook Hotel van der Werff, het gemeentehuis, de oude Zeevaartschool, de melkfabriek en de kruidenierswinkel van Foppe Schut worden zwaar beschadigd. In januari 1941 werd Schiermonnikoog ook al getroffen door een -onbedoeld- bombardement, toen vielen er 5 doden (WO-II).1991
Voor de tweede keer binnen een paar maanden ontsnapt bij Akzo in Delfzijl een grote wolk giftig gas (zoutzuurgas, methylchloride, chloroform en dichloormethaan komen vrij). Het incident zou leiden tot een politieke rel: de Provincie en de gemeente zijn woedend. Akzo belooft -en neemt later ook daadwerkelijk- maatregelen om de veiligheid te verbeteren.


1999
Na bijna twee jaar arriveren bij de Lada-importeur v.h. Gremi in Groningen eindelijk weer auto's uit Rusland. Het gaat om een nieuw type, de Lada 110, waarmee de voormalige directeur van Gremi R. Noordman een doorstart hoopt te maken. Het doek voor de Gremi is dan al gevallen.


2003
FC Groningen presenteert de zakenman Ed Zijp (65) als de nieuwe voorzitter van FC Groningen (voorzitter van de Raad van Commissarissen, tot 2013). Hij volgt Jaap van der Linde op die van 1999-2003 voorzitter van de club was. Ed Zijp was eerder oprichter en directeur van een groothandel in tuinartikelen en handgereedschappen. Hij zou 10 jaar voorzitter blijven.


2008
Omdat een leerling-piloot en zijn instructeur (van Stella Aviation) vergeten om het landingsgestel uit te klappen maakt hun lesvliegtuig (een Piper) een buiklanding op Groningen Airport Eelde. Beide mannen komen met de schrik vrij. Het vliegveld wordt voor enkele uren gesloten.

28 juli in Nederland:


1928
Opening van de (9e moderne) Olympische Spelen 1928 in Amsterdam, verricht door prins Hendrik (gekleed in admiraalsuniform). Amsterdam was verkozen boven Los Angeles. Dit zijn de eerste Spelen die niet meer onder het IOC-voorzitterschap van Pierre de Coubertin verlopen. Voor het eerst wordt de 'Olympische vlam' aangestoken tijdens de Olympische Spelen, maar niet -zoals later gebruikelijk- door een bekende sporter, maar door een medewerker van het gasbedrijf (de estafette met de Olympische fakkel zou pas voor het eerst tijdens de Olympische zomerspelen van 1936 worden gelopen). Duitsland nam voor de eerste keer deel sinds het einde van WO-I. Nederland zou 19 medailles winnen (6 goud, 9 zilver, 4 brons), goed voor de achtste plaats op de medaillespiegel.


1929
Geboortedag NL schrijver, dichter en columnist Remco Campert (Remco Wouter Campert), in Den Haag. Behoort tot de 'Vijftigers'. Schreef: "Het leven is vurrukkulluk", "Het gangstermeisje", "Het paard van ome Loeks", "Alle dagen feest", "Een liefde in Parijs", "Hôtel du Nord". Was van 1996-2006 de 'Ca' van de 'CaMu'-column in De Volkskrant (met Jan Mulder) en schreef columns over 'Somberman'. PC Hooftprijs 1976 voor al zijn dichtwerk. Prijs der Nederlandse Letteren 2015. Zoon van dichter Jan Campert (1902-43) en actrice Joekie Broedelet (1903-96).


1940
Radio Oranje begint in Londen met uitzendingen voor bezet Nederland (WO-II).


1948
Geboortedag NL voetballer Ruud Geels (Geertruida Maria Geels), in Haarlem. Aanvaller, kopspecialist. Fanatieke meevoetballende centrumspits. Clubs: Telstar, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Club Brugge, Ajax, RSC Anderlecht, Sparta, PSV, NAC Breda. Hij speelde 20 interlands in Oranje (11 doelpunten). Biografie: "Altijd raak!".


1952
Geboortedag NL actrice en regisseur Monique van de Ven (Monica Maria Theresia van de Ven), in Zeeland, Noord-Brabant. Films als actrice: "Turks Fruit", "De Schorpioen", "Hoge hakken echte liefde", "Keetje Tippel", "Amsterdamned", "Hartzeer", "Een vrouw als Eva", "Een maand later", "De Aanslag", "Dakota", "Romeo", "The discovery of heaven", "Amazones". TV: rol in de serie "Spangen", hoofdrol in serie "Dokter Deen". Regie: "Zomerhitte", "Mama's proefkonijn". Ze werd in 1999 verkozen tot 'actrice van de eeuw'. Werd in 1996 ambassadeur voor UNICEF. Trouwde met acteur en scenarioschrijver Edwin de Vries.


1955
Geboortedag NL politicus Aart Jan de Geus, in Doorn. CDA. Was van 2002-07 minister van sociale zaken en werkgelegenheid in de kabinetten-Balkenende 1, 2 en 3. Was eerder o.a. vicevoorzitter van het CNV en medewerker van adviesbureau Boer & Croon Management Consultants. Vertrok in 2007 naar Parijs voor een hoge baan bij de OESO.


1963
Geboortedag NL televisieweervrouw en meteoroloog Monique Somers, in Haarlem. Presenteerde tot 1998 het weer voor de NOS. Was daarvoor weervrouw bij AT5. Werd voorlichter bij het KNMI.


1965
Eerste uitzending op de NL televisie van de Amerikaanse serie "The Untouchables", met in de hoofdrol Robert Stack als 'Eliot Ness', en de voice-overstem van Walter Winchel.


1967
Eerste aflevering van het geruchtmakende TV-programma "Hoepla" (VPRO), bedacht door Arie Kleijwegt en gemaakt door Hans Verhagen, Gied Jaspers en Wim van der Linden. Hoepla zou in opspraak komen nadat kunstenaar en model Phil Bloom in de tweede aflevering naakt in beeld was verschenen.


1967
Prins Claus (1926-2002) finisht monter in de Vierdaagse van Nijmegen, en wordt bij de eindstreep met bloemen opgewacht door prinses Beatrix.


1972
Geboortedag NL tennisspeelster Brenda Schultz (Brenda Schultz-McCarthy), in Haarlem. Woont in Florida.


1989
Geboortedag NL mediapersoonlijkheid Barbie (Samantha van der Plas-de Jong, in Scheveningen. Ze is vooral bekend geworden door haar medewerking aan diverse realityseries, waaronder de 'Oh Oh-reeks' ("Oh Oh Cherso", "Oh Oh Tirol") en "Barbie's bruiloft", "Barbie's baby", "Huisje, boompje, Barbie" en de 'Samantha en Michael-serie'. Zong: "Oh Oh Cherso", "Tirol, laat je likken!".


1993
Sterfdag NL acteur en zanger Herbert Joeks (Herman Jozef van Hugten, 1915-93). Complicaties na een operatie. TV: speelde de indiaan 'Klukkluk' in de serie "Pipo de Clown" (VARA). Films: "De boezemvriend", "Fanfare", "Het wonderlijke leven van Willem Parel". Hij was bovendien een succesvol operettezanger.


2000
Marc Overmars (ex Ajax, Oranje) wordt 'de duurste Nederlandse voetballer aller tijden' doordat Barcelona hem voor 88 miljoen gulden overneemt van Arsenal. In 2004 zou hij stoppen met profvoetbal vanwege een chronische knieblessure.

28 juli in de Wereld:


1655
Sterfdag Franse schrijver Cyrano de Bergerac (Savinien de Cyrano de Bergerac, 1620-55). Had een opvallend grote neus. Schreef: "États et empires de la lune", "Histoire comique des états du soleil".


1824
Geboortedag Franse (toneel)schrijver Andre Dumas 'fils' (1824-1895), in Parijs. Schreef: "La dame aux camélias", "La dame aux perles", "Le fils naturel", "L'étrangère". Zoon van Andre Dumas 'père'.


1909
Geboortedag Engelse schrijver-dichter Malcolm Lowry (Clarence Malcolm Lowry, 1909-57), in New Brighton. Schreef: "Under the volcano", "Ultramarine", "Lunar caustic". Overleed in 1959 na een overdosis alcohol.


1914
Oostenrijk-Hongarije verklaart Servië de oorlog, een maand na de moord op aartshertog Frans Ferdinand en zijn vrouw Sophie door de Servische student en nationalist Gavrilo Princip (1894-1918) in Serajevo. Het is de opmaat voor de Eerste Wereldoorlog (WO-I).


1929
Geboortedag US societyvrouw en 40e first lady Jacqueline Bouvier (Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis, 1929-94), in Southampton, New York. Groeide op in East Hampton. Was 1953 tot zijn dood in 1963 getrouwd met US president John F. Kennedy, en trouwde in 1968 met de rijke Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onasses (1906-75). Ze overleed in 1994 aan kanker.


1945
Geboortedag US cartoontekenaar Jim Davis (James Robert Davis), in Marion, Indiana. Bedenker en tekenaar van de de kattenstrip 'Garfield' (genoemd naar Jim's opa James A. Garfield Davis).


1945
Een B-25 Mitchell bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht ramt in dichte mist -per ongeluk- de 78e en 79e verdieping van het Empire State Building (102 verdiepingen) in New York City. In totaal 14 mensen komen om het leven, elf mensen in het gebouw en de drie bemanningsleden. Eén van de motoren valt op het dak van ander gebouw, de andere motor en een deel van het landingsgestel vallen in een liftschacht naar beneden. Piloot was luitenant colonel William Franklin Smith jr.


1951
Geboortedag Spaanse architect Santiago Calatrava, in Valencia. Vernieuwende modernist. Combineert constructieleer en architectuur. Werk: 'Turning Torso' (in Malmö, Zweden), 'City of Arts and Sciences' (in Valencia, Spanje), de Universiteitscampus in Maastricht, 'Tabourettli Theater' (in Bazel, Zwitserland), 'WTC Path Terminal' (in New York City), en diverse treinstations, stadions en bruggen (o.a. in de Haarlemmermeer, in Venetië en in Sevilla).


1954
Geboortedag Venezolaanse politicus-bestuurder Hugo Chávez (Hugo Rafael Chávez Frías, 1954-2013), in Sabaneta. Internationaal omstreden autoritaire socialist, anti-kapitalist en anti-imperialist. Hij was van 1999 tot zijn overlijden in 2013 de president van Venezuela. Nationaliseerde bedrijven, voerde landhervormingen door, investeerde in onderwijs en gezondheidszorg. Hij was de belangrijkste politieke vriend van de Cubaanse leider Fidel Castro. Hij overleed in 2013.


1976
Zware aardbeving in Tangshan, in het noordoosten van China. Ongeveer 8 op de schaal van Richter. Record-aantal doden voor een aardbevingsramp: 240.000. Veel van de zes miljoen inwoners van Peking verblijven dagenlang op straat.


1984
Opening van de 23ste moderne Olympische spelen, in Los Angeles, Verenigde Staten, door president Ronald Reagan. Vanwege een door de Sovjet-Unie geleide boycot doen 'slechts' 140 landen mee (als officiële redenen voor de boycot noemde de Sovjet-Unie de onveiligheid van L.A., de luchtvervuiling en de deelname van beroepsvoetballers). Nederland zou naar huis gaan met 13 medailles (5 goud, 2 zilver en 6 brons), waarvan er 6 waren behaald bij het zwemmen.


1991
De Spaanse wielrenner Miguel Indurain boekt de eerste van vijf Tour de France overwinningen op rij (1991 tot en met 1995).


2002
De Amerikaan Lance Armstrong wint met overmacht de 89ste Tour de France. Het is zijn vierde Touroverwinning op rij. In 2003, 2004 en 2005 zou hij opnieuw zegevieren. Vanwege een groot dopingschandaal zou de UCI hem echter in 2012 alle Tour-overwinningen ontnemen. Ook werd hij voor het leven geschorst. Michael Boogerd wordt in 2002 twaalfde (beste Nederlander); ook Boogerd bekende later, in 2013, dat hij doping had gebruikt van 1997-2007.

28 juli in de Muziek:

Sasja Velt is jarig  (1973)

Sasja Velt is jarig (1973)
1741
Sterfdag Italiaans componist-violist en priester Antonio Vivaldi (Antonio Lucio Vivaldi, 1678-1741). Bronchitus. Sterft in armoede in Wenen. Was ook priester. Componeerde "De vier jaargetijden" ("Quattro stagioni"), "Nisi dominus", "L'estro armonico", "La cetra", "Il cimento dell'armonia e dell'invenzione", en een reeks opera's en cantates. Schreef ruim 230 vioolconcerten en 120 andere concerten.


1750
Sterfdag Duitse componist en organist Johann Sebastian Bach (1685-1750). Werk: "Brandenburger concerten", "Matthaus Passion", "Johannes Passion", "Die Kunst der Fuge", "Goldbergvariaties", "Weihnnachtsoratorium". Trouwde in 1707 met zijn nicht Maria Barbara Bach (7 kinderen) en na haar dood in 1720 met de sopraan Anna Magdalena Wilcke (13 kinderen). De laatste jaren van zijn leven was hij blind.


1943
Geboortedag US gitarist, zanger en toetsenist Mike Bloomfield (Michael Bernard Bloomfield, 1943-81), in Chicago. Blues, R&B. Groepen: 'The Butterfield blues band', 'The Electric flag'. Solo: "Don't think about it baby", "Cherry red", "Born in Chicago". Zat in 1965-66 in de band van Bob Dylan. Speelde in 1968 de beroemde 'Super Session' met Al Kooper en Stephen Stills (songs: "Stop", "You don't love me", "Season of the witch"). Alcoholist en heroïneverslaafde, overleed in 1981 aan een overdosis drugs.


1943
Geboortedag Britse toetsenist-zanger en producer Richard Wright (Rick Wright, Richard William Wright, 1945-2008), in Hatch End, Londen. Groep: 'Pink Floyd'. Songs: "Wish you were here", "See Emily play", "Money", "Another brick in the wall", "Take it back", "Comfortably numb", "Shine on you crazy diamond". Solo: new age album "Broken China". Vormde in 1984 met Dave Harris het duo 'Zee'. Speelde ook bij Syd Barrett (1946-2006) en David Gilmour. Hij overleed in 2008 aan kanker.


1946
Geboortedag US zanger-songwriter en gitarist Jonathan Edwards, in Aitkin, Minnesota. Groeide op in Virginia. Folk, country. Zong: "Sunshine", "We need to be locked away", "One day closer", "Listen to the radio", "It's a natural thing", "Man in the moon".


1949
Geboortedag Britse zanger-songwriter en percussionist Steve Peregrin Took (Stephen Ross Porter, 1949-80). Bijnaam: 'Tookie'. Onbegrepen en tragische cultfiguur. Vormde van 1967-69 met Marc Bolan (1947-77) het duo 'Tyrannosaurus Rex' (het latere 'T. Rex'), maar stapte op voordat de groep een succes werd. Hij was daarna betrokken bij talloze obscure muziekprojecten. Hij overleed -officieel- toen hij stikte in een kersenpit (van een cocktail-kers) in 1980, maar wellicht is hij eigenlijk overleden aan een overdosis drugs.


1962
Geboortedag US zangeres-songwriter en actrice Rachel Sweet, in Akron, Ohio. Songs: "B.A.B.Y.", "Who does Lisa like?", "Everlasting love" (met Rex Smith), "Theme of Hairspray", "Blame it on love".


1973
Geboortedag GR zangeres Sasja Velt (Trijntje Velt of Trijnie Velt), in Veendam. Zong: "Ich kann nicht lachen wenn du traurig bisst", "Ik heur de blues", "Mien laand", "n Swaarver", "Waddenzee", "Bunte Welt". Trad op met Engelstalig repertoire als 'Michelle Martin' en later als 'Caithlin': "Let me happen to you", "One breath at a time". Dochter van de GR zangeres Sieka Wilts ('Siska' van 'Siska & De Rainaldo's', 'Siska & The Nightbirds' en 'Espada').


2000
Sterfdag US gitarist Jerome Smith (1953-2000). Hij valt van de bulldozer die hij bestuurt en wordt doodgereden door de machine. Groep: 'KC and The Sunshine Band'. Songs: "That's the way I like it", "Give it up", "I'm your boogie man", "Please don't go", "(Shake, shake, shake) shake your booty". Smith werd na zijn muziekcarrière bulldozerchauffeur in Florida.


2013
Sterfdag NL zangeres Rita Reys (Maria Everdina Reys, 1924-2013). Gevolg van een hersenbloeding. Haar vader was violist en haar moeder revuedanseres. Erenaam: 'Europe's First Lady of Jazz'. Grootste NL jazzzangeres aller tijden. Songs: "Desafinado", "My funny valentine", "Zon in Scheveningen". Trad in de V.S. op met o.a. 'Art Blakey and The Jazz Messengers' en Chico Hamilton. Oeuvre Edison 2006 (als eerste Nederlandse jazzmusicus). Ze was getrouwd met drummer Wessel Ilcken (1923-57), en ze trouwde in 1960 met de tien jaar jongere pianist Pim Jacobs (1934-96), nadat Pim haar na een optreden in Groningen een huwelijksaanzoek had gedaan.


©2015 RTV Noord | Copyright en disclaimer | Regels voor het reageren | Algemene spel- en actievoorwaarden