Ede Staal (1941-1986)
 

Ede Staal
Ede’s muziek is de muziek van Groningen. Melodieus, poëtisch en tijdloos. Soms feestelijk, soms zwaar op de hand. Bescheiden, met ingetogen humor en met grote liefde voor zijn land en zijn landschap. Pas in de jaren '80 maakte het radiopubliek kennis met hem. Eerst was er de rubriek "Zuzooien op zundagmörn" in het Radio Noord-programma "Sloaperstil". En al doende kwamen er steeds meer liedjes.

Na zijn vroege dood op 22 juli 1986 groeide Ede Staal uit tot een Gronings boegbeeld: de meest geliefde, de meest getalenteerde, de meest aangevraagde. Credo - Zien bestoan

 Op 22 juli 2011 was het 25 jaar geleden dat zanger Ede Staal op 44-jarige leeftijd overleed. RTV Noord had daarom onder de noemer 'Credo zien bestoan' de week van 18 tot en met 22 juli 2011 tot Ede Staal-week uitgeroepen.

Op de radio waren interviews met betrokkenen en familie, veel muziek van Ede Staal en de Ede Top 25 te beluisteren.

RTV Noord eerde Ede Staal met een week vol muziek, beelden en herinneringen aan Gronings beroemdste troubadour. Een groep Groningse artiesten nam in dat kader een nieuwe versie van het nummer 'As vaaier woorden' van Ede Staal op.

Op tv werd Ede Staal vrijdagavond 22 juli 2011 in een speciale documentaire van anderhalf uur geëerd.


Op 2e Kerstdag 2011 werd deze documentaire herhaald op TV Noord. Twitter mee: #edestaal

 
 Recente reacties

 

Naam:
Edwin Mik
Woonplaats:
Groningen
Herinnering:
Als klein jongetje van 9 hoorde ik voor het eerst Ede Staal op Radio Noord in de caravan van mijn opa en oma. Een paar jaar later had mijn vader een cassettebandje van hem in de vrachtwagen. Als ik in het weekend met hem mee ging, dan hoopte ik altijd stiekem dat hij dit bandje af ging spelen. Nu ben ik 37 jaar en geniet ik nog steeds met regelmaat van onze Groninger Meester..
Datum:
10 april 2015 10:12:47

Naam:
Dieter Dittrich
Woonplaats:
Oberhausen Deutschland
Herinnering:
Ein grosser Sänger den ich immer wieder gerne höre.
Datum:
4 april 2015 0:14:17Klik hier voor meer reacties of om zelf een reactie achter te laten ->>

Nader in te vullen snelmenu


©2015 RTV Noord | Copyright en disclaimer | Regels voor het reageren | Algemene spel- en actievoorwaarden