Ede Staal (1941-1986)
 

Ede Staal
Ede’s muziek is de muziek van Groningen. Melodieus, poëtisch en tijdloos. Soms feestelijk, soms zwaar op de hand. Bescheiden, met ingetogen humor en met grote liefde voor zijn land en zijn landschap. Pas in de jaren '80 maakte het radiopubliek kennis met hem. Eerst was er de rubriek "Zuzooien op zundagmörn" in het Radio Noord-programma "Sloaperstil". En al doende kwamen er steeds meer liedjes.

Na zijn vroege dood op 22 juli 1986 groeide Ede Staal uit tot een Gronings boegbeeld: de meest geliefde, de meest getalenteerde, de meest aangevraagde. Credo - Zien bestoan

 Op 22 juli 2011 was het 25 jaar geleden dat zanger Ede Staal op 44-jarige leeftijd overleed. RTV Noord had daarom onder de noemer 'Credo zien bestoan' de week van 18 tot en met 22 juli 2011 tot Ede Staal-week uitgeroepen.

Op de radio waren interviews met betrokkenen en familie, veel muziek van Ede Staal en de Ede Top 25 te beluisteren.

RTV Noord eerde Ede Staal met een week vol muziek, beelden en herinneringen aan Gronings beroemdste troubadour. Een groep Groningse artiesten nam in dat kader een nieuwe versie van het nummer 'As vaaier woorden' van Ede Staal op.

Op tv werd Ede Staal vrijdagavond 22 juli 2011 in een speciale documentaire van anderhalf uur geëerd.


Op 2e Kerstdag 2011 werd deze documentaire herhaald op TV Noord. Twitter mee: #edestaal

 
 Recente reacties

 

Naam:
Els Bakker Jans
Woonplaats:
Uithuizermeeden
Herinnering:
Vandaag 29 december 2013 is het zes jaar geleden dat mijn lieve moeder werd begraven. Haar wens was om het mooie lied van Ede Staal: "Het is nog nooit zo donker west of t wordt altied wel weer licht" bij haar uitvaart te draaien, dat hebben wij gedaan, en ik hoop dat ook dit jaar Ede weer op een komt te staan bij de top 50 op oudejaarsdag. Groetjes Els.
Datum:
29 december 2013 19:17:00

Naam:
Hilbrand Pastoor
Woonplaats:
krimpen aan den ijssel
Herinnering:
Het het nog nooit zo donker west.. is gedraaid toen wij als kinderen van Hennie Pastoor-Dijkhuis haar op 18/10/13 de kerk uitdroegen... zo prachtig en hoopvol nummer. Ik krijg altijd tranen in m'n ogen als ik Ede beluister. Als oud Spijkster doet me dat heel erg goed.
Datum:
28 oktober 2013 10:51:41Klik hier voor meer reacties of om zelf een reactie achter te laten ->>

Nader in te vullen snelmenu


©2014 RTV Noord | Copyright en disclaimer | Regels voor het reageren | Algemene spel- en actievoorwaarden