Ede Staal (1941-1986)
 

Ede Staal
Ede’s muziek is de muziek van Groningen. Melodieus, poëtisch en tijdloos. Soms feestelijk, soms zwaar op de hand. Bescheiden, met ingetogen humor en met grote liefde voor zijn land en zijn landschap. Pas in de jaren '80 maakte het radiopubliek kennis met hem. Eerst was er de rubriek "Zuzooien op zundagmörn" in het Radio Noord-programma "Sloaperstil". En al doende kwamen er steeds meer liedjes.

Na zijn vroege dood op 22 juli 1986 groeide Ede Staal uit tot een Gronings boegbeeld: de meest geliefde, de meest getalenteerde, de meest aangevraagde. Credo - Zien bestoan

 Op 22 juli 2011 was het 25 jaar geleden dat zanger Ede Staal op 44-jarige leeftijd overleed. RTV Noord had daarom onder de noemer 'Credo zien bestoan' de week van 18 tot en met 22 juli 2011 tot Ede Staal-week uitgeroepen.

Op de radio waren interviews met betrokkenen en familie, veel muziek van Ede Staal en de Ede Top 25 te beluisteren.

RTV Noord eerde Ede Staal met een week vol muziek, beelden en herinneringen aan Gronings beroemdste troubadour. Een groep Groningse artiesten nam in dat kader een nieuwe versie van het nummer 'As vaaier woorden' van Ede Staal op.

Op tv werd Ede Staal vrijdagavond 22 juli 2011 in een speciale documentaire van anderhalf uur geëerd.


Op 2e Kerstdag 2011 werd deze documentaire herhaald op TV Noord. Twitter mee: #edestaal

 
 Recente reacties

 

Naam:
Mimi Goossens-Jacobs
Woonplaats:
Den Haag
Herinnering:
Vandaag helaas treurig nieuws over de laatste rustplaats van deze geweldige zanger. Verwaarloosd en genegeerd, heeft ie m.i. niet verdiend. Zes kinderen en de weduwe - zijn ze hun man en vader al vergeten?
Datum:
24 september 2014 18:30:53

Naam:
Gea Rozema Meijer
Woonplaats:
Wildervank
Herinnering:
Onze Ede Zo mogen we hem wel noemen toch Mijn rots in de branding When the waves ar to high... Een echte snaren raker. Al zijn liedjes doen me denken aan mijn bestaan Aan mijn Gronings zijn en aan mijn kindertijd Aan al wat ik kwijt ben geraakt in de jaren Daarbij is muziek en tekst van Ede mij altijd tot steun Voor mij de iemand die met zijn teksten zo weet te raken dat het ontroerd en troost bied Daarvoor mijn oprechte dank We blijven naar je luisteren Ede !!
Datum:
20 juni 2014 8:41:30Klik hier voor meer reacties of om zelf een reactie achter te laten ->>

Nader in te vullen snelmenu


©2014 RTV Noord | Copyright en disclaimer | Regels voor het reageren | Algemene spel- en actievoorwaarden