Ede Staal (1941-1986)
 

Ede Staal
Ede’s muziek is de muziek van Groningen. Melodieus, poëtisch en tijdloos. Soms feestelijk, soms zwaar op de hand. Bescheiden, met ingetogen humor en met grote liefde voor zijn land en zijn landschap. Pas in de jaren '80 maakte het radiopubliek kennis met hem. Eerst was er de rubriek "Zuzooien op zundagmörn" in het Radio Noord-programma "Sloaperstil". En al doende kwamen er steeds meer liedjes.

Na zijn vroege dood op 22 juli 1986 groeide Ede Staal uit tot een Gronings boegbeeld: de meest geliefde, de meest getalenteerde, de meest aangevraagde. Credo - Zien bestoan

 Op 22 juli 2011 was het 25 jaar geleden dat zanger Ede Staal op 44-jarige leeftijd overleed. RTV Noord had daarom onder de noemer 'Credo zien bestoan' de week van 18 tot en met 22 juli 2011 tot Ede Staal-week uitgeroepen.

Op de radio waren interviews met betrokkenen en familie, veel muziek van Ede Staal en de Ede Top 25 te beluisteren.

RTV Noord eerde Ede Staal met een week vol muziek, beelden en herinneringen aan Gronings beroemdste troubadour. Een groep Groningse artiesten nam in dat kader een nieuwe versie van het nummer 'As vaaier woorden' van Ede Staal op.

Op tv werd Ede Staal vrijdagavond 22 juli 2011 in een speciale documentaire van anderhalf uur geëerd.


Op 2e Kerstdag 2011 werd deze documentaire herhaald op TV Noord. Twitter mee: #edestaal

 
 Recente reacties

 

Naam:
Jacob Nieborg
Woonplaats:
Vlagtwedde
Herinnering:
Ik heb twee jaar Engelse les van Ede Staal gehad in Winschoten, maar ik kwam er later pas achter dat dat de echte Ede Staal was geweest.
Datum:
13 januari 2015 10:28:36

Naam:
Sim Noordhof
Woonplaats:
Hoogezand
Herinnering:
Ede Staal is de man die mij adviseerde om in het Grunnegs te gaan schijven. Na zijn overlijden ben ik dat gaan doen. Ede s goede raad leverde o a De Roos op voor Wia Buze en nogveel meer andere liedjes. Ook voor mij blijft Ede altijd de pionier die onnavolgbaar is geworden. Hou deze ras Grunneger in ere .
Datum:
4 januari 2015 20:10:03Klik hier voor meer reacties of om zelf een reactie achter te laten ->>

Nader in te vullen snelmenu


©2015 RTV Noord | Copyright en disclaimer | Regels voor het reageren | Algemene spel- en actievoorwaarden