Groningen gaat organisatorisch op de schop. De komende jaren moeten de 23 gemeenten in de provincie met elkaar fuseren. Zo gaan Slochteren, Menterwolde en Hoogezand-Sappemeer bijvoorbeeld samen op in Midden-Groningen. Maar niet overal gaat de herindeling van gemeenten in Groningen zo soepel.


Onze dossiers: A7 | Aardbevingen | Binnenstad Groningen | Blauwestad | Groninger Forum | Herindeling | Windmolens | Wonen in Stad | Zuidelijke Ringweg

In dit dossier vind je al het nieuws over de herindeling van Groningse gemeentes. Eerst zetten we op rij wat de nieuwe beoogde gemeenten zijn en hoe het ermee staat. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van al het laatste nieuws rondom de fusies.

Het nieuws stroomt automatisch op deze pagina binnen; de algemene teksten per fusiegemeente met links naar de belangrijkste verhalen, worden regelmatig bijgewerkt.

Oldambt: hoeft niet verder te fuseren

Oldambt hoeft niet te fuseren. Dat komt omdat Oldambt al een fusiegemeente is. In 2010 werd de gemeente gevormd uit Scheemda, Winschoten en Reiderland. De gemeente heeft een kleine 40.000 inwoners.

Westerkwartier: fusiegemeente Marum, Zuidhorn, Grootegast en Leek

Al vanaf 2008 werken Zuidhorn, Marum, Grootegast en Leek op bestuurlijk vlak samen. Op 1 januari 2019 gaan ze officieel samen in de fusiegemeente Westerkwartier. Hoe de politieke verhoudingen in de nieuwe gemeenteraad eruit komen te zien, wordt in november 2018 bepaald in de gemeenteraadsverkiezingen. Westerkwartier zal zo’n 60.000 inwoners groot zijn.

Westerwolde: Bellingwedde en Vlagtwedde

De Oost-Groningse gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde gaan samen in Westerwolde. De gemeenten fuseren op 1 januari 2018. In eerste instantie blijven beide huidige gemeentehuizen (in Sellingen en Wedde) open. Westerwolde telt zo’n 25.000 inwoners. Ook als Veendam zelfstandig blijft (27.500 inwoners), is het daarmee in inwonertal de kleinste gemeente van de provincie.

Hogeland: fusie van Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond

In het begin van 2017 staat er een prijsvraag uit wat de nieuwe naam van ‘BMWE’ wordt, zoals de samenwerking van Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond politiek wordt genoemd. Een poll van RTV Noord wijst uit dat Hogeland veruit de favoriete naam is. Per 1 januari 2019 moet de fusiegemeente er zijn.

De totstandkoming van Hogeland ging niet zonder slag of stoot: er was jarenlang aanhang voor een grote G7-supergemeente waarbij ook Loppersum, Appingedam en Delfzijl zouden worden betrokken. Omdat de gemeenten daar niet uitkwamen, werd gekozen voor een haalbaar, compacter alternatief. In oktober 2016 ging de kogel door de kerk: BMWE wordt de fusiegemeente. Die zal zo’n 50.000 inwoners tellen.

Midden-Groningen: Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde

Midden-Groningen. Dat wordt per 1 januari 2018 de accurate naam van de fusiegemeente tussen Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Het gemeentehuis komt in Hoogezand te staan, als onderdeel van het cultuurgebouw Kielzog. De gemeentehuizen in Slochteren en Muntendam blijven voorlopig open als steunpunt voor de ruim 62.000 inwoners van de fusiegemeente.

DAL: Gaan Delfzijl, Appingedam en Loppersum samen?

Een fusie tussen Delfzijl, Appingedam en Loppersum is nog geen zekerheid. Eerder ketste een G7-supergemeente tussen ‘DAL’ en Hogeland af. Met name Loppersum zag een samenwerking met Eemsmond zitten, en voelde zich door het afketsen van die gemeente buitenspel gezet. Ook Delfzijl is teleurgesteld over het mislukken van een samenwerking met Eemsmond. Volgens burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl fuseren de DAL-gemeenten, als ze al fuseren, op zijn vroegst in 2020. De gemeente zou zo’n 47.000 inwoners groot zijn.

Groningen: Groningen, Ten Boer en Haren?

Gemeente Haren verzet zich lang en volop tegen een fusie met Groningen en Ten Boer. Ze is bang dat de inmenging van Stad Groningen te groot is en ten koste gaat van de voorzieningen in Haren. De provincie zegt dat Haren haar financiën niet op orde kan krijgen in de toekomst en daarom beter kan fuseren.

Februari 2017 krijgt Haren de deksel op de neus: de provincie besluit dat de fusie moet plaatsvinden. Nu is het aan de Tweede Kamer om zich erover uit te spreken. Toch is de invloed van de fusiegemeente al merkbaar: Groningen en Ten Boer zetten bijvoorbeeld vraagtekens bij een investering in een brandweerkazerne in Haren. Volgens partijen in Haren gaat dat te ver. De gemeenteraad houdt zijn poot dan ook stijf. Zo wordt in de gemeente niet vergaderd over het bestuursakkoord met gemeente Groningen, tot het Tweede Kamer-besluit althans.

Hoe dan ook willen Groningen en Ten Boer fuseren op 1 januari 2019. De drie samen zouden 227.000 inwoners groot zijn. Haren zelf telt ruim 19.000 inwoners.

Veendam stapt uit fusie met Stadskanaal en Pekela

In februari 2017 stemden de gemeenteraden van Pekela, Stadskanaal en Veendam op dezelfde avond over een fusie. De eerste twee stemden voor, maar Veendam niet. De SP, VVD en lokale partijen zijn tegen en vinden dat er vanuit de inwoners te weinig draagvlak is voor het samengaan. De partijen hebben daarbij een amendement aangenomen om alle vervolgstappen voor een fusie tegen te gaan. De deur lijkt dus dicht, ondanks bezwaar van de burgemeester en andere partijen in Veendam.

Een fusiegemeente tussen Veendam, Stadskanaal en Pekela zou ongeveer 72.500 inwoners tellen. Zonder Veendam is dat 45.400. Zelfstandig heeft Veendam 27.500 inwoners.

Het laatste nieuws over de herindeling in provincie Groningen: