Paas: insteek ZZL-discussie moet anders

GRONINGEN - CNV-voorzitter René Paas wil de discussie over de Zuiderzeelijn een andere richting insturen. Het moet niet alleen gaan om het belang van de spoorlijn voor het Noorden, maar vooral voor de Randstad. "Het is daar zo druk, dat zo'n spoorlijn wat adem kan brengen."
De oud-wethouder van Groningen (CDA) ergert zich aan de argumenten waarmee partijgenoot minister Karla Peijs het plan voor de Zuiderzeelijn afschoot. Zij debatteert deze week met de Tweede Kamer over een mogelijke reïncarnatie van de plannen. Daar dringen verschillende politieke partijen op aan.
Paas: "De discussie werd niet alleen altijd gevoerd over geld, 'kan het wel uit of kan het niet uit', maar ademde ook altijd de sfeer: 'wat gunnen we het Noorden'." De Randstad heeft volgens de CNV-voorman ook veel belang bij een snelle spoorlijn naar het Noorden. "Door de psychologische afstand te verkleinen, krijgt Nederland er een heel nieuw landsdeel bij, dat 'hoge, verre Noorden'."
De metropool Randstad is te vol, ondervindt Paas dagelijks in de file. "Net als in andere grote steden als New York, Parijs en Londen. Alleen doen ze daar niet kinderachtig over het aanleggen van goede infrastructuur naar het gebied buiten de metropolen, omdat de stad daar beter door ademt. Dat hebben ze alleen in de Randstad kennelijk nog niet door."
De grote afstand tussen de Randstad en het Noorden is een probleem, vindt Paas. "Er wordt alleen in hoogconjunctuur geïvesteerd in het Noorden. Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is dat je Nederland wil zien als één geheel, en dat je dus niet alleen gaat praten over het hoge Noorden, maar er ook moet investeren."
"Natuurlijk, als je de kosten afzet tegen het aantal reisbewegingen, dan zal je de lijn nooit aanleggen." Maar je moet er anders naar kijken, vindt Paas. "Voor het geld krijgt Nederland er een heel landsdeel bij, daar versterk je de dynamiek. Als je dat bekijkt dan krijg je voor weinig geld heel veel waar."