Slag bij Heiligerlee nagespeeld met 300 acteurs

HEILIGERLEE - Gewelddadige taferelen zaterdag bij Heiligerlee. Daar werd de Slag bij Heiligerlee nagespeeld. Driehonderd acteurs proberen elkaar een kopje kleiner te maken, net als tijdens de echte slag, nu precies 444 jaar geleden.
Het is voor het eerst dat de slag op deze schaal wordt nagespeeld. Het evenement is een flinke opsteker voor Heiligerlee en buurtdorp Westerlee. Mede dankzij het lekkere weer was het erg druk. De acteurs uit Nederland, Frankrijk, België, Duitsland en Engeland zijn ondergebracht in een historisch kampement.
Tijdens de echte slag in 1568 werden de Spanjaarden door de Staatsen in de pan gehakt. Het was het begin van de 80-jarige oorlog, die leidde tot een onafhankelijk Holland. Door een list werden de Spanjaarden een moeras ingelokt, waarna ze van alle zijden werden aangevallen. Destijds vielen er ruim 1500 doden, vooral aan Spaanse kant.
Zoals verwacht werden ook nu de Spanjaarden met overmacht verslagen. Maar deze keer vielen er geen slachtoffers. Waarschijnlijk gebeurt dat zondag ook, dan wordt de slag bij Heiligerlee opnieuw nagespeeld.