Rijksuniversiteit bezuinigt fors op faculteit Letteren

De faculteit Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen moet drastisch bezuinigen. Daardoor wordt een aantal studies geschrapt of samengevoegd. Bij de ingreep gaan 30 tot 40 arbeidsplaatsen verloren.

Een deel hiervan vindt plaats via natuurlijk verloop, de rest krijgt gedwongen ontslag. Hoeveel mensen gedwongen worden ontslagen, is volgens de universiteit op dit moment onduidelijk.

De studies die worden geschrapt zijn Deens, Noors, Fins en Hongaars. Bestaande studenten kunnen nog wel afstuderen, maar nieuwe studenten kunnen zich met ingang van het volgende studiejaar niet meer aanmelden voor deze studies.

Daardoor is het vanaf september 2013 niet meer mogelijk om in Nederland te beginnen aan een studie Fins en Hongaars; Groningen is de enige universiteit waar deze studies op dit moment worden aangeboden. Het blijft in de toekomst nog wel mogelijk om aan de RuG Engels, Frans, Spaans, Duits, Zweeds, Italiaans en Russisch te studeren.

Studies als Nederlands en de klassieke talen Latijn en Grieks moeten inkrimpen. Andere studies, zoals Kunsten en Kunstgeschiedenis, worden gedeeltelijk samengevoegd. Zij trekken niet genoeg studenten. Verder wordt een aantal minoren en masterprogramma's geschrapt.

De maatregelen zijn nodig omdat de faculteit 2,5 miljoen euro per jaar moet bezuinigen. De medewerkers van de faculteit zijn maandag ingelicht over de maatregelen.
Deel dit artikel:

Recent nieuws