Kamp hakt nog geen knopen door over gaswinning

Minister Henk Kamp gaat nog geen knopen doorhakken over het eventueel terugschroeven van de gaswinning in Groningen. Hij blijft erbij dat hij eerst duidelijkheid wil hebben over de ernst van de situatie en over de financiële consequenties.
Dat zei hij donderdagochtend in het algemeen overleg met de Tweede Kamer. Een aantal partijen dringt aan om die gaswinning nu al te verminderen, maar er is geen kamermeerderheid voor. De elf onderzoeken (voor een deel van de Nederlandse Aardolie Maatschappij) waar Kamp op wil wachten, moeten voor één december worden afgerond.
Om de objectiviteit van deze onderzoeken te waarborgen stelt de minister van Economische Zaken een aparte stuurgroep in die de onderzoeken moet volgen. Die wordt gevormd door een TNO-deskundige, een buitenlandse expert van het Massachusetts Institute of Technology en een regionale bestuurder. Kamp heeft daarvoor al iemand op het oog, maar wil nog niet zeggen wie.
Daarnaast komt nog een extra technische begeleidingsgroep die de onderzoelem zal volgen en zal door een gezaghebbend instituut een second opinion worden gevraagd als de onderzoeken zijn afgerond. Daarna wil Kamp nog advies over de onderzoeken inwinnen bij Staatstoezicht op de Mijnen.
Over het afhandelen van schadeclaims zei Kamp: "We moeten alle schade vergoeden. De NAM is daar voor verantwoordelijk." De afhandeling van de huidige 2700 schadeclaims wil Kamp tussentijds en na afloop evalueren. Mocht dit onverantwoord blijken te gebeuren, staat hij open voor een manier om dit beter te doen.