UMCG en Martini Ziekenhuis zijn seniorvriendelijk

Het UMCG en het Martini Ziekenhuis in Groningen hebben allebei het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis gekregen. Het Refaja in Stadskanaal en de Ommelander Ziekenhuis Groep zakten voor de test.
Het keurmerk is een initiatief van ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOVG en NOOM. Van alle 70-plussers die in het ziekenhuis worden opgenomen, komt één op de drie er slechter uit dan dat ze erin zijn gegaan, bleek in 2010 uit een rapport van artsenorganisatie KNMG. Voor de ouderenorganisaties was dit de aanleiding voor de ontwikkeling van het keurmerk, dat dit jaar voor het eerst is uitgedragen.
Dinsdag vanaf 10.30 uur is op Seniorvriendelijkziekenhuis.nl te bekijken welke Nederlandse ziekenhuizen het keurmerk hebben gekregen.

Onderzoek

De ouderenorganisaties lieten het afgelopen jaar senioren in tweetallen alle 130 ziekenhuizen in Nederland bezoeken om deze te testen op seniorvriendelijkheid. Ook waren twee onderzoeksbureaus en een aanbevelingscomité van hoogleraren en zorgexperts bij het project betrokken.

Eisen

Ook de Groningse ziekenhuizen werden het afgelopen jaar getoetst op vijftien aspecten die de zorgbehoeften en wensen van ouderen betreffen. Voorbeelden zijn de aanwezigheid van een geriatrieteam dat zich specialiseert in ouderen die meerdere aandoeningen tegelijkertijd hebben. Ook de bewegwijzering in het ziekenhuis en de communicatie over zorg na ontslag werden beoordeeld.

Werkgroep

Het Refaja gaat er de komende tijd hard aan werken om ervoor te zorgen dat het ziekenhuis in Stadskanaal over een paar jaar alsnog het keurmerk krijgt. "We zitten in een regio waar de bevolking ouder wordt en dan is het goed om te bekijken wat wij voor hen kunnen verbeteren", zegt woordvoerder Wilma Noordmans. Om die verbetering uit te voeren is bij het Refaja een werkgroep gestart. "Ook hebben we inmiddels een team van geriaters", zegt Noordmans. "Zo'n team hadden we tijdens het onderzoek nog niet."