'Curator Opmaat doet werk niet goed'

Het verhaal over het faillissement van de stichting Opmaat in Winschoten is nog lang niet af. Curator Saskia van Gessel heeft dinsdag haar tweede faillissementsverslag gepubliceerd, maar wordt er nu van beticht haar werk niet goed te doen.

Geschreven door
Arnoud Bodde
Rianne Wubs van juridisch adviesbureau OWL uit Ten Boer wil de toezichthoudende rechter-commissaris een brief schrijven over het werk van Van Gessel. Dat zegt ze tegen RTV Noord. Ze vindt dat Van Gessel onvoldoende tijd heeft gemaakt om zich in het dossier te verdiepen. "We hebben 68 ordners met informatie waar alles in staat. Die kun je nooit in twee uur tijd allemaal lezen."

Declaraties
OWL werd tussen 2008 en 2013 door Opmaat ingehuurd om het sociaal plan voor 21 medewerkers uit te voeren. Daarvoor was 1,2 miljoen euro beschikbaar. Het adviesbureau ontving in die jaren 636.956 euro en 10 cent van Opmaat. Maar met name over de declaraties van OWL heeft Van Gessel onjuistheden gepubliceerd, zegt Wubs.

"Ik heb het tweede verslag gelezen en wil nu toch eerst dat mevrouw Van Gessel teruggefloten wordt", zegt Wubs. Ze wil in het openbaar niet uitgebreid in detail treden, maar opmerkelijk is Wubs haar aangekondigde stap naar de rechter-commissaris wel. In het dossier Opmaat is Van Gessel namelijk al de tweede aangewezen curator. Ze was niet bereikbaar voor een reactie.

Klaas van Leeuwen
In dat tweede faillissementsverslag schrijft Van Gessel dat ze over veertien dagen een gesprek voert met wethouder Klaas van Leeuwen, de laatste bestuurder van Opmaat. Hij moet, samen met zijn advocaat, uitleg geven over de declaraties van Wubs. Daarover schrijft Van Gessel: 'Het komt regelmatig voor dat OWL voor een dag meer dan acht uur declareert. Er zijn declaraties van 18,5 uur, 16,5 uur, 15,75 uur, 13,25 uur, 10 uur. Dat kan legitiem zijn indien bijvoorbeeld meerdere mensen aan het dossier hebben gewerkt. (…) Een gedetailleerde specificatie is echter niet (meer) beschikbaar.'

Ruggespraak
Van Leeuwen kon op zijn beurt op dinsdagavond nog niet op reageren op de laatste ontwikkelingen. Hij wil eerst ruggespraak houden met zijn advocaat. Maar het wordt spannend voor de wethouder van Oldambt.

Hij verklaarde in oktober in de raadscommissie dat het sociaal plan van Opmaat slechts een looptijd had van vier jaar. Tot grote woede van twee ex-medewerkers. Twee weken later zei hij dat het plan mogelijk langer liep, maar dat het geld nou eenmaal op was. Hierover schept Van Gessel nu in ieder geval duidelijkheid. De stichting had rekening moeten houden met wachtgeldverplichtingen 'tot aan datum pensioen', schrijft ze. Dat is 'uitdrukkelijk vastgelegd', ondanks de einddatum van het sociaal plan. Vakbond Abvakabo liet zich eerder al keihard uit over Van Leeuwen. Een motie van de VCP om de twee oud-medewerkers ondanks het faillissement uit te keren waar ze recht op hebben, kreeg in de gemeenteraad enkel steun van de SP.
Deel dit artikel:

Recent nieuws