Veel bezwaren nieuwbouw moskee Selwerd

Bij de gemeente Groningen zijn de afgelopen weken 110 bezwaren ingediend tegen de nieuwbouw van de moskee in Park Selwerd. Het merendeel gaat over parkeeroverlast.
Met name tijdens de vrijdagse gebedsdag is het druk in de buurt. Het gaat om zo'n veertig tot zestig extra auto's, in vergelijking met andere dagen. Omwonenden vrezen nog meer overlast als de nieuwe, grotere moskee open gaat.

Oplossing

Partijen in de Groninger gemeenteraad vinden dat er een oplossing moet komen voor de parkeerproblemen, zo bleek woensdagavond tijdens een commissievergadering: "Als bewoners dit ervaren als een probleem, moet we dat serieus nemen en kijken naar een oplossing. Daarover moeten we met de mensen in gesprek", zei raadslid Anne Kuik (CDA). De fracties van de ChristenUnie, SP en de VVD deelden de visie van Kuik. De partijen willen meer informatie van het stadsbestuur, voordat ze met de bouw van de nieuwe moskee kunnen instemmen.

Geen extra parkeerplaatsen

De fracties van D66, GroenLinks, Stadspartij en de PvdA zeggen genoeg informatie te hebben over de plannen. Dick Hukema (PvdA): "Ook in de omgeving van kerken zijn vaak onvoldoende parkeerplaatsen, maar daar spreken we nooit over." Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) ziet weinig mogelijkheden voor een echte oplossing: "De aanleg van een groot parkeerterrein in het park lijkt me onwenselijk. Als er echt verkeerd geparkeerd wordt, dan kan de politie boetes uitdelen."

Tegen

De Partij voor de Dieren sprak zich als enige uit tegen de bouw van de nieuwe moskee. De partij is tegen de sloop van de witte boerderij waar de moskee nu in gehuisvest is en vindt dat er gezocht moet worden naar een alternatieve locatie. Wethouder Van der Schaaf vindt dit geen optie: "De moskee is al twintig jaar in het park in Selwerd gevestigd en hoort dus in de buurt." Binnenkort komt de wethouder met een plan waarmee hij de onrust bij bewoners weg wil nemen. Tot die tijd worden er geen onomkeerbare besluiten genomen, zo beloofde Van der Schaaf.
Twee weken geleden sprak de gemeenteraad ook al over de plannen voor de moskee. Toen uitte partijen forse kritiek op de PVV, die onlangs actie voerde tegen de nieuwbouw.