Failliete garnalenverwerker Heiploeg direct overgenomen

Garnalenverwerker Heiploeg in Zoutkamp is failliet. Negentig van de driehonderd werknemers staan op straat.
Doorstart

Heiploeg maakt wel meteen een doorstart. Parlevliet-Van der Plas in Katwijk is de nieuwe eigenaar. Dinsdag worden de werknemers gebeld en dan krijgen ze te horen of ze mogen blijven of niet. De directie van Heiploeg kan nog niet zeggen of er van het overblijvend personeel een loonoffer wordt gevraagd.

Buitenland

In totaal werken er bij Heiploeg wereldwijd drieduizend mensen. De buitenlandse takken, in onder meer Marokko, Suriname en India, gaan via een aandelenovername naar Parlevliet & Van der Plas. Hoeveel de onderneming daarvoor betaalt, wil Heiploeg niet zeggen.

Miljoenenschuld

Heiploeg in Zoutkamp verkeerde al geruime tijd in zwaar weer. De onderneming, met een schuldenlast van 130 miljoen euro, leed miljoenenverliezen en slaagde er niet goed in om de organisatie en het kostenniveau aan te passen aan de moeilijke marktomstandigheden. Het concern leed onder de crisis en er kwamen nieuwe spelers met lagere prijzen. Ook bedingen supermarkten steeds lagere inkoopprijzen.

Boete

Daarbij werd de druk nog eens opgevoerd door een flinke boete van ruim 27 miljoen euro van de Europese Commissie vanwege kartelvorming, waartegen een beroep loopt. Heiploeg benadrukt overigens dat ook zonder die boete de 'continuïteit in bestaande vorm niet langer mogelijk is. De boete is niet de nekslag geweest. We hadden een te ruime jas aan', zegt de directie. Het hoger beroep tegen de boete wordt nu overigens afgehandeld door de curator.

Historie

De geschiedenis van Heiploeg is nauw verbonden met die van Zoutkamp. Vanwege de ligging aan de monding van het Reitdiep en de kust van de (voormalige) Lauwerszee, gold dit gebied al heel lang als belangrijk centrum van de garnalenvangst. Heiploeg ontstond halverwege de vorige eeuw, toen de Zoutkamper families Heidema en Van der Ploeg hun krachten bundelden.

Verbod op thuispellen

De garnalen werden van oudsher handmatig gepeld door de inwoners van Zoutkamp en die van omliggende dorpen. Hier kwam een einde aan toen de Nederlandse regering in 1990 het thuispellen verbood. Tegenwoordig worden de garnalen hoofdzakelijk in Marokko gepeld, in moderne fabrieken waar honderden garnalenpellers actief zijn.