Provincie uit sterke twijfels over gasbesluit

De provincie Groningen is nog lang niet overtuigd van het door Minister Kamp genomen gasbesluit. De provincie twijfelt of er wel voldoende gedaan wordt, om de veiligheid van inwoners te waarborgen.
Zo wil het provinciebestuur ondermeer weten waarom het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) niet volledig is gevolgd. Commissaris van de Koning Max van den Berg (PvdA): 'Er zijn nog veel vragen, als je luistert naar de verschillende deskundigen, dan lopen die enorm uiteen. Wij hebben altijd gezegd blijf zo dicht mogelijk bij het advies van het SodM'.

Bijeenkomst

Tijdens een Statendebat over het gasbesluit zei gedeputeerde Bote Wilpstra (D66) dat het provinciebestuur zich beraadt op een zienswijze op het gasbesluit. De zienswijze wordt samen met de gemeenten in het gebied en het waterschap ingediend. Daarnaast wil het provinciebestuur contact leggen met inspecteur Jan de Jong van het SodM. Het doel is om een bijeenkomst te organiseren waar vragen die in het gebied leven, beantwoordt kunnen worden.

Langjarige steun

Los van het veiligheidsaspect vindt commissaris Van den Berg dat 'Den Haag' een toezegging moet doen voor langjarige steunmaatregelen voor Noord-Oost-Groningen. Op dit punt werd de commissaris gesteund door een Statenbrede motie waarin de minister en de Tweede Kamer gevraagd wordt de steunmaatregelen concreet te maken. Overigens telt Van den Berg ook zijn zegeningen: 'Met het toegezegde bedrag van 1,2 miljard euro kan op tal van terreinen goed werk worden gedaan. Dat moeten we niet uit het oog verliezen'.

Complimenten

Een groot aantal fracties deelde tijdens het debat complimenten uit aan de inzet van de commissaris. Tegelijkertijd noemden veel partijen het besluit een 'eerste stap'. Ook op dit vlak werd een Statenbrede motie aangenomen. In de motie wordt het kabinet opgeroepen het gebruik van het Groninger-aardgas zo spoedig mogelijk terug te dringen. Volgens de Staten kan dit door in te zetten op alternatieve energiebronnen, daarnaast moet het gebruik van importgas worden vergroot, zo vindt de Groninger politiek. Tijdens het debat toonde PVV en SP zich overigens uiterst kritisch over de bereikte resultaten. Beide partijen vinden dat er ronduit te weinig voor de burgers is binnengesleept.

Innovatiepark

Tijdens het debat kwam de VVD met het plan om te komen tot een innovatiepark. In dit park zou ondermeer het huis van de toekomst moeten komen. Ook zou er geëxperimenteerd kunnen worden met aardbevingsbestendig bouwen, sensortechnologie en innovatieve dijken. Daarnaast pleitte de partij voor een regelvrije zone. Een meerderheid van de Staten steunt de plannen van de liberalen. In mei komt het college met een vervolg op het plan van de VVD.