Dijsselbloem: 'Alsnog oprichten gasfonds is zinloos'

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA) van Financiën ziet niets in het oprichten van een fonds waarin de komende jaren de opbrengsten van de aardgaswinning worden gestort, zei hij woensdag tijdens een PvdA-bijeenkomst in de stad.
Volgens de minister had het besluit voor zo'n fonds veel eerder genomen moeten worden: 'Als we er nu nog mee zouden beginnen dan zou het niet veel meer opleveren', aldus Dijsselbloem.

Noorwegen

In Noorwegen worden de opbrengsten van gas en olie wel in een fonds gestort. Dit zorgt jaarlijks voor hoge rendementen. Dijsselbloem erkent dat het misschien beter was geweest als Nederland dit in het verleden ook had gedaan. Tegelijkertijd stelt hij vast dat achterom kijken weinig zin heeft. Bovendien vindt de minister dat het gasgeld zinvol is besteed: 'Onderwijs, infrastructuur... Door het aardgas zijn we een zeer welvarend land geworden'.

'Geld vrijmaken'

Dijsselbloem maakt zich geen zorgen over de gevolgen van het gasbesluit voor de Nederlandse schatkist: 'We hielden al rekening met een lagere opbrengst op termijn. Daarnaast moeten we gewoon geld vrijmaken om de problemen die door de gaswinning zijn ontstaan op te lossen. En dat gaan we gewoon doen.'

Gasunie

Eerder op de dag bezocht Dijsselbloem ook de Gasunie in Groningen waarvan de Nederlandse staat enig aandeelhouder is. De minister wees erop dat ook de handel en het transport van gas zeer winstgevend is: 'Als we straks zelf geen gas meer hebben, dan blijft de handel doorgaan en ook daar kun je veel geld mee verdienen.'

Vragen

Tijdens de latere bijeenkomst in Café De Uurwerker ging de minister in op vragen vanuit het publiek. Onder hen was een groot aantal studenten. Naast vragen over de gevolgen van het gasbesluit kreeg Dijsselbloem vragen over zijn rol als voorzitter van de Eurogroep, Griekenland, de euro en de impopulariteit van het kabinet. Op dat laatste punt zei hij dat de maatregelen die het kabinet neemt in veel gevallen tien jaar eerder genomen hadden moeten worden: 'Wat we doen is het wegwerken van achterstallig onderhoud. Het zijn geen beslissingen waarmee we ons op korte termijn populair maken, maar ze zijn noodzakelijk'.