'Sluiting putten Loppersum zorgt voor meer aardbevingen'

Het terugdringen van de gasproductie bij Loppersum leidt tot een grotere kans op aardbevingen in andere delen van de provincie Groningen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO.
Het gaat om het gebied rond het Eemskanaal ten noorden van Harkstede en de plaatsen Kolham en Froombosch bij Hoogezand.

Probleem verschuiven

In het gebied bij Harkstede langs het Eemskanaal kunnen problemen ontstaan door grote drukverschillen. Doordat er bij Loppersum 80% minder gas uit de grond wordt geboord, kunnen er breuken ontstaan in de bodem. Dat betekent dat de kans op bevingen groter wordt. Ten noorden van Hoogezand wordt nu juist meer geboord, om de productievermindering van de gasputten bij Loppersum op te vangen. Daardoor is de kans op bevingen daar ook groter.

Kamervragen

Het TNO-rapport is gemaakt naar aanleiding van kamervragen eind januari over het ontwerp-gasbesluit van minister Kamp van Economische Zaken. Het komt namelijk op een gevoelig moment. CDA-Kamerlid Agnes Mulder stelde woensdag al kamervragen aan minister Kamp waarom hij het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) negeert. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken wil ook snel duidelijkheid.

Provincie

Ook de provincie Groningen is boos op minister Kamp. Volgens Bote Wilpstra neemt Kamp onvoldoende verantwoordelijkheid om snel met ontbrekende informatie van het Gasbesluit te komen. Het provinciebestuur laat nu weten het TNO-rapport te kennen, maar dat de boosheid over iets anders gaat. En daarbij wordt gedoeld op een mededeling van de minister in een advertentie waarin het ontwerp-besluit is gepubliceerd. Daarin wordt gemeld dat nader onderzoek nog zes maanden gaat duren. En juist na die periode is het niet meer mogelijk in beroep te gaan tegen het besluit van de minister.