Intentieverklaring voor aanleg stroomkabel naar Duitsland

© FPS / Jos Schuurman
Aldel-aandeelhouder Klesch, Groningen Seaports en ESD hebben een principe-afspraak met elkaar gemaakt rond de aanleg van een stroomkabel van Duitsland naar Delfzijl.
Binnen drie jaar

Ze zijn overeengekomen dat ze zich stevig zullen inspannen om de aanleg van de kabel binnen drie jaar voor elkaar te krijgen. De kabel moet zorgen voor goedkopere stroom voor de energie-intensieve industrie in de Eemsmond-regio. Belangrijk onderdeel van het plan is dat Klesch op zoek gaat naar nieuwe klanten om de aluminiumgieterij van Aldel tegen minimale verliezen draaiende te houden.

Verrassing

Volgens voormalig OR-voorzitter van Aldel Klaas Pijper is de overeenkomst een verrassing: 'Er zijn lang gesprekken gevoerd over deze intentieverklaring. Eerlijk gezegd geloofde ik er vorige week niet meer in.' De gieterij ligt overigens nu al een week of vijf stil.
Klesch heeft altijd gezegd de rekening voor de aanleg van de stroomkabel te willen betalen. Maar het bedrijf wilde niet opdraaien voor de verliezen dat het zou lijden tot aan het moment dat de kabel er zou liggen.