Duizenden stemmen voor Groningse EU-kandidaten

© RTV Noord
Bijna 34.000 Groningers hebben bij de verkiezingen voor het Europees parlement gestemd op een kandidaat uit de eigen provincie.
Dat is bijna twintig procent. De meeste stemmen gingen naar lijsttrekker Anja Hazekamp uit Alteveer van de Partij voor de Dieren, zij kreeg 5736 stemmen.

Emmelkamp en Verschuren

Bij de PvdA scoorde Michiel Emmelkamp goed. De Stadjer en nummer vier op de kandidatenlijst voerde volop campagne in Noord-Nederland. Daarmee behaalde hij in de provincie 5496 stemmen. Ook Peter Verschuren, de kersverse SP-wethouder voor Hoogezand-Sappemeer deed het goed. Verschuren stond op de vijftiende plaats bij de SP en behaalde 5307 stemmen.

Eerste vrouw

ChristenUnie-Statenlid Stieneke van der Graaf mag ook niet mopperen. Ook zij voerde een actieve campagne en behaalde daarmee in de provincie 4484 stemmen. Van der Graaf is vierde op de kandidatenlijst en ook nog eens de eerste vrouw op de lijst. Mogelijk scoort ze daardoor ook goed in andere regio's. Vrijdag wordt de definitieve uitslag bekend gemaakt. Voor een eigen zetel in het Europees parlement zijn overigens 36.000 stemmen nodig.

Veel voorkeurstemmen

Andere Groningse kandidaten met veel voorkeurstemmen zijn Pauline Kastermans (D66, 3847 stemmen), de stad-Groninger wethouder Mattias Gijsbertsen (Groenlinks, 2828 stemmen), Statenlid Ton van Kesteren (PVV, 2613 stemmen), CDA-voorzitter stad Pieter Roelofs (1481 stemmen), Lissette Leegstra (50Plus, 1254 stemmen) en Gerben Brands (Piratenpartij, 634 stemmen)