Groningen Seaports: 'Heliport noodzakelijk voor werkgelegenheid op zee'

© Suzanne Stoppels/RTV Noord
Als er geen helikopterlandingsplaats komt in de Eemshaven, dan zou de regio Eemsdelta tientallen arbeidsplaatsen kunnen mislopen. Het gaat dan vooral om banen voor mensen die windturbines op zee onderhouden.
Dat zei projectleider Sjoerd Peters van Groningen Seaports dinsdagavond tijdens een informatieavond over de mogelijke komst van een landingsplaats.
Volgens Peters zullen bedrijven die voorzien in onderhoud van windmolens op zee niet naar de Eemshaven komen als ze geen gebruik kunnen maken van een start -en landingsplaats voor een helikopter.

Naar de concurrent
'Sterker nog, die bedrijven gaan dan naar het Duitse Emden,' zegt Peters. 'Dat geldt in ieder geval voor Siemens en dan lopen we zeker de komende vijftien jaar ruim tachtig banen mis.' Daarom is het volgens hem belangrijk dat de start –en landingsplaats in de nabijheid van de Eemshaven wordt gerealiseerd.

Onverkoopbaar
Buurtbewoner Johan van Dalen uit Oudeschip kijkt heel anders tegen de komst van de helikopterlandingsplaats aan. De stimulatie van werkgelegenheid vindt hij belangrijk maar Van Dalen zit niet te wachten op heli's in de achtertuin. 'Ik maak me vooral zorgen over de prijs van mijn huis. Ik ben bang dat die straks onverkoopbaar is met zo'n landingsplaats om de hoek', zegt Van Dalen.

'Wildste geruchten'
Volgens Seaports zal dat zo'n vaart niet lopen en wordt er voor de landingsplaats vooral gekeken naar stukken grond die zo ver mogelijk van woningen liggen en juist zo dicht mogelijk bij de Eemshaven zelf. 'Op dit moment gaan de wildste geruchten rond over de plek van de landingsplaats', zegt projectleider Peters, 'maar er is echt nog niets bekend. Zodra we een geschikte locatie hebben zullen we die eerst uitgebreid onderzoeken op onder meer geluidsoverlast en eventuele gevolgen voor flora en fauna'.

Na de zomer moet duidelijk worden of en waar de landingsplaats wordt aangelegd.