Kamp eist in september duidelijkheid over windpark N33

De provincie Groningen heeft tot maximaal 1 september de tijd om onderzoek te doen naar een alternatief voor het windpark langs de N33. Dat blijkt uit een brief van het provinciebestuur aan Provinciale Staten.
Minister Kamp verleende vorige maand al toestemming voor het onderzoek, maar niet van harte. Zo blijkt woensdag uit de brief van de provincie.

Overeenstemming

Naast de korte tijd waarin het onderzoek verricht moet worden, stelt Kamp als voorwaarde dat de provincie overeenstemming bereikt met de verschillende initiatiefnemers van het windpark. Voor de lokatie langs de N33 is dat Blaaswind BV en KDE Energy BV. Voor het plan in de Eekerpolder boven Meeden is dat RWE. Bovendien moet het alternatief op een groot aantal punten 'wezenlijk beter scoren' dan het huidige plan, zo zegt minister Kamp.

'Tempo maken'

Gedeputeerde William Moorlag (PvdA) erkent dat het een lastige klus wordt: 'De minister wil echt tempo maken en wil het liefst het bestaande plan realiseren. Het is de vraag of we het strakke tijdschema van de minister kunnen halen'.

Complicatie

Vooral de eis om de verschillende ontwikkelaars op één lijn te krijgen lijkt haast onmogelijk. 'Dat is zeker een complicatie', zegt Moorlag. 'Ze hebben verschillende belangen. Ik weet niet of de bedrijven het willen, dat moet blijken'. Tegelijkertijd stelt de gedeputeerde dat grondposities geen doorslaggevende betekenis moet hebben. 'We gaan voor de beste variant.'

Plan Menterwolde

Het plan van de gemeente Menterwolde om aan beide kanten van de A7 windmolens te plaatsen behoort in ieder geval niet tot de mogelijkheden, omdat dit voor nog meer vertraging zou zorgen.