Negen jaar cel voor kinderverkrachter Johannes Z.

Voor het ontvoeren en verkrachten van twee meisjes van vier en zes jaar oud moet de 40-jarige Johannes Z. uit Westerlee negen jaar de cel in. Tegen de man was tien jaar cel geëist.
Een vierjarige kleuter werd op 13 oktober in Delfzijl tijdens het spelen de auto
. Het kind werd een uur later in Appingedam achter gelaten. Een wandelaar trof het verwarde kind aam, dat bleek te zijn verkracht.

DNA-materiaal

Onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wees uit dat het dna-materiaal op de kleding van het slachtoffertje overeen kwam met dna-materiaal uit een verkrachtingszaak in 2011. Toen werd een 6-jarig meisje op een trottoir in Stadskanaal huilend aangetroffen.
Dat meisje vertelde dat ze door een man de auto was ingetrokken en naar een bos was meegenomen. Daar had de man gedreigd haar hartje met een mes uit haar lijfje te snijden als zij niet zou doen wat hij wilde. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat het kind was verkracht. Dna-materiaal op de kleding van het slachtoffer werd opgeslagen in de databank van het NFI.

Grooming

Johannes Z. heeft zich ook schuldig gemaakt aan grooming. Hij probeerde in 2011 een 13-jarig meisje te verleiden om via internet sexuele handelingen te plegen. De Groninger stelde het meisje voor te ontmoeten in een bos in Assen. Hij bood haar geld aan om seks met haar te hebben. Dit werd verijdeld door de vader van het slachtoffer die de chatsessie met zijn dochter overnam en de webcam beelden van de man overdroeg aan de politie.

Zeer ernstig

De rechtbank noemde de ontvoering en verkrachting van de zeer jonge slachtoffertjes zeer ernstig. 'Het kind verkeerde in onzekerheid of het nog terugkeerde naar de ouder. Het verkeerde in grote angsten. Dit gebeurde louter om de seksuele behoeften van de man te bevredigen.'
Ook tilde de rechtbank er zwaar aan dat de man niet mee heeft willen werken aan de onderzoeken in het Pieter Baan Centrum. Bovendien heeft Johannez Z. zich de hele periode gehuld in stilzwijgen. De rechtbank vermoedt 'ernstige problematiek' bij de man en 'baart zich grote zorgen'.