Defensie wist van giftige stof op legerbases

Defensie weet al jaren dat medewerkers, die op legerbases Amerikaans materiaal hebben onderhouden, zijn blootgesteld aan giftige stoffen. Dat blijkt donderdag uit metingen die de Landmacht liet uitvoeren, al in 1999 en 2002. De rapporten zijn in handen zijn van de Volkskrant.
Chroom-6

De metingen werden uitgevoerd in opdracht van de landmacht. Op de bases, waaronder bij het NAVO-depot in Ter Apel, werden onder meer Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en tanks onderhouden. Die waren voorzien van verf en lak met daarin het zeer giftige chroom-6, dat kanker veroorzaakt. Uit de rapportages blijkt dat acht keer zoveel chroom-6 aanwezig was op de bases.

Ter Apel

Twee voormalige medewerkers van het NAVO-depot in Ter Apel hebben zich inmiddels gemeld bij letselschade deskundige Yme Drost. Het tweetal denkt kanker te hebben gekregen door hun werk in het depot.

Zorgplicht

Sinds april worden alle klachten verzameld door militaire vakbond VBM. Voorzitter Jean Debie wil nu weten of Defensie nalatig is geweest. 'Kennelijk zijn er na het eerste rapport geen afdoende maatregelen genomen. Als dat zo is, dan heeft de werkgever de zorgplicht grof geschonden en moet die in ieder geval opdraaien voor de schade die mensen er hebben geleden.'

'Beerput'

SP-Tweede Kamerlid Paul Ultenbelt noemt het een grote schande. 'Dit is een beerput, naar het zich laat aanzien. Als nu blijkt dat er wel wat aan de hand is, dan heeft deze minister een groot probleem.' Vooralsnog wacht de SP op het antwoord van minister Hennis op de kamervragen die ze vorige maand stelden over deze kwestie.

Rapport 1999

'Bij machinale schuurwerkzaamheden komen te hoge concentraties chroom-6 vrij', zo valt te lezen in het rapport uit 1999. Daarin staat ook dat 'iedere blootstelling in principe tot kanker kan leiden'. Daarbij was het ventilatiesysteem niet in orde. Onderzoekers raadden daarom aan alleen nog buiten te schuren, maar oud-medewerkers zeggen dat nooit maatregelen zijn
getroffen.

Tegenstrijdig

Minister Jeanine Hennis van Defensie liet in juni nog weten geen concrete aanwijzingen te hebben dat medewerkers structureel zijn blootgesteld aan te hoge concentraties gevaarlijke stoffen. Een woordvoerder van Hennis heeft de krant laten weten geen verklaring te hebben voor het tegenstrijdige standpunt in juni. Het ministerie doet onderzoek naar de zaak.

Schadevergoeding

Tot nu toe hebben ongeveer honderd zieke oud-medewerkers zich gemeld bij
letselschadeadvocaten. Zij eisen een schadevergoeding.