Kwart garnalenvissers wil stoppen

© FPS / Jos Schuurman
Bijna een kwart van de garnalenvissers op de Waddenzee denkt er serieus over na om te stoppen. Dat bleek bij een bijeenkomst in Harlingen.
23 van de 90 wadgarnalenvissers gaven aan bereid te zijn hun vergunning in te leveren, in ruil voor financiële steun. Zij willen hiermee een nieuwe toekomst beginnen. Die vissers zien weinig perspectief meer nu er op steeds minder plaatsten gevist mag worden. Zo is deze zomer afgesproken dat 6,5 procent van de Waddenzee met het oog op natuurherstel op slot gaat voor de vissers. Daar komt nog bij dat de voorwaarden waaraan ze moeten voldoen steeds strenger worden.

3,25 miljoen

Het Waddenfonds heeft in totaal 3,25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor vissers die willen stoppen. Met een bijdrage uit dat fonds kunnen garnalenvissers een omslag maken naar andere activiteiten.

Verrassing

'Het cijfer is schokkend', zegt Barbara Holierhoek. Zij is voorzitter van de vissersverengingen Ons Belang en Hulp in Nood. Zij wist dat sommige garnalenvissers de handdoek in de ring willen gooien, maar dat het er zoveel zijn komt voor haar als een verrassing.
Hoeveel garnalenvissers daadwerkelijk stoppen wordt duidelijk tussen 17 september en 5 november. Dat is de periode waarin aanvragen kunnen worden ingediend bij het Waddenfonds.