Werkgroep Pieterpad wil meer onverharde wandelpaden

De werkgroep Pieterpad wil dat er meer onverharde wandelpaden komen in de provincie Groningen. Op dit moment worden veel kilometers van de bekende wandelroute gedeeld met fietsers en auto's, wat volgens de werkgroep nogal eens gevaarlijke situaties oplevert.
Als voorbeeld noemt voorzitter Maarten Goorhuis van stichting werkgroep Pieterpad de Garnwerderweg: 'Het is daar onveilig. Nog steeds lopen wandelaars met gevaar voor eigen leven over de drukke weg.'

Wandelpaden

'De provincie Groningen kenmerkt zich door weinig onverharde wandelpaden. We hebben maar 500 meter onverhard wandelpad', vertelt Goorhuis. De laatste tijd heeft de werkgroep wel gezien dat er aandacht is voor het aanleggen van fietspaden, maar dus niet voor onverharde wandelpaden.

Alternatieve route

Bij de Garnwerderweg zijn de gemeente en provincie inmiddels bezig met een oplossing. Er is een alternatieve route bedacht voor het Pieterpad, die over weilanden naast de Garnwerderweg loopt. 'We moeten nog wat officiële details regelen, maar we hopen dat het nieuwe wandelpad er eind dit jaar ligt', aldus wethouder Jaap Hoekzema van de gemeente Winsum. Provincie en gemeente zijn met de betrokken agrarische bedrijven in de afrondende fase over de benodigde percelen.

Alleen wandelpad

De werkgroep Pieterpad is blij met de oplossing, maar hoopt wel dat de nieuwe route alleen voor wandelaars is bedoeld. Het plan van de gemeente om er ook een fietspad van te maken ziet Maarten Goorhuis niet zitten: 'Fietsers en wandelaars op één pad geeft problemen en levert onveilige situaties op. Laat het bij een wandelroute en combineer het niet met een fietspad. Dat zorgt voor nieuwe conflict situaties'.