Onderzeese stroomkabel van Eemshaven naar Denemarken

Het is voor het eerst dat Nederland direct in stroomverbinding komt te staan met Denemarken; tussen de Eemshaven en Denemarken komt een driehonderd kilometer lange onderzeese stroomkabel te liggen. Naar verwachting is de verbinding begin 2019 klaar.
Lagere prijzen

Met deze investering wil Nederland energie vanuit Denemarken importeren via de nieuwe kabel. 'Denemarken heeft veel windenergie. Een deel van wat de windparken produceren aan stroom, kunnen wij importeren', vertelt woordvoerder Jeroen Brouwers. 'Dat zorgt weer voor lagere prijzen voor de burgers en bedrijven. De stroom gaat altijd naar het land waar de stroomprijs hoger is.'

Kosten delen

De onderzeese kabel krijgt een transportcapaciteit van circa 700 MegaWatt. Volgens Brouwers is dit de capaciteit van twee energiecentrales. De verwachte investering van meer dan 600 miljoen wordt gedeeld door TenneT en de Deense Energinet.dk. Beide netbeheerders nemen voor vijftig procent deel in dit project.
2019 klaar

De twee netbeheerders zijn nu bezig met het krijgen van de benodigde vergunningen en met het uitbesteden van het project. Waarschijnlijk kan in 2016 begonnen worden met de bouw. Naar verwachting is de verbinding begin 2019 klaar.

Derde kabel

De kabel van de Eemshaven naar Denemarken is niet de eerste onderzeese kabel die TenneT aanlegt. Eerder werden er al kabels naar Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk gerealiseerd. De kabel naar Noorwegen is 580 kilometer lang, de Britse kabel heeft een lengte van 260 kilometer.