Telecombedrijven kunnen 100% dekking niet garanderen

Telecombedrijven KPN en Vodafone zeggen geen 100% dekking te kunnen afgeven voor mobiel bereik op het platteland en de grensregio. Wel investeren beide bedrijven in beter mobiel bereik, door het plaatsen van extra zendmasten.
Dat zeiden vertegenwoordigers van beide bedrijven woensdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Storen

Volgens telecomproviders mogen zendmasten in de grensregio's maar voor vijftig procent stralen, vanwege afspraken met het buitenland. Daardoor storen de masten niet in Duitsland en België. Om het probleem in de grensgebieden op te lossen, zijn nieuwe zendmasten nodig. Die kosten 150.000 tot 500.000 euro, afhankelijk van het aantal providers dat gebruik maakt van de mast.

Nieuwe masten

Toch maken telecombedrijven er wel werk van om beter bereik aan te bieden in de grensregio's: 'We breiden constant ons netwerk uit. Ondermeer voor 4G en data, maar ook voor mobiele bereikbaarheid. Voor april 2015 zijn er 650 nieuwe masten bij', aldus Harry Odenhoven, commercieel directeur bij Vodafone. Ook KPN investeert in nieuwe zendmasten. 'Maar honderd procent bereikbaarheid is niet haalbaar. Dat zie je in geen enkel land. Dat is een belofte die we niet kunnen waarmaken', aldus Joost Farwerck van KPN.

Meldpunten

Regionale omroepen, waaronder RTV Noord, openden onlangs meldpunten waar mensen kunnen doorgeven op welke plekken ze problemen hebben met de bereikbaarheid van 112. Alle duizend meldingen zijn dinsdag overhandigd aan de voorzitter van de vaste Tweede Kamercommissie Economische Zaken. Op 17 december staat het weer op de agenda van de commissie. Bij die vergadering is ook de minister aanwezig.
Het meldpunt van RTV Noord is hier te vinden.