Wethouder: 'Geld verdienen naast uitkering moet kunnen'

Bijstandsgerechtigden zouden de kans moeten krijgen extra geld te verdienen met een bijbaan zonder gekort te worden op hun uitkering. Dat zegt de Groninger wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) van Sociale Zaken.
Gijsbertsen vindt dat in het Nederlandse uitkeringsstelsel te veel gebasserd is op het korten van de uitkering hetgeen volgens hem geen stimulans is iets te gaan doen. Gijsbertsen: 'Mensen moeten van de bank afkomen. Een financiële prikkel kan daar bij helpen. Het geld dat mensen verdienen kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken voor scholing of zelfontplooing.'

Eerder leven zonder uitkering

De stad-Groninger wethouder is er van overtuigd dat met zijn plan mensen eerder ergens aan de slag komen en op den duur geheel zonder uitkering kunnen leven. Gijsbertsen vraagt minister Asscher (PvdA) van Sociale Zaken toestemming voor een experiment. In de stad Groningen zijn in totaal 10.000 bijstandsgerechtigden. Meer dan de helft daarvan is langdurig werkloos.
Gijsbertsen bespreekt zijn plan vrijdagmorgen met mensen van de organisatie MIESlab. Deze organisatie onderzoekt ondermeer de mogelijkheid van het invoeren van een basisinkomen. Dat idee gaat Gijsbertsen te ver. Wel vindt hij het tijd voor een andere discussie over werk, inkomen en vrije tijd. Hij hoopt dat zijn plan bijdraagt aan die discussie.