NAM rolt verfijnd meetnetwerk uit

© Archief RTV Noord/Goos de Boer
De NAM is in samenwerking met het KNMI gestart met de aanleg van een verfijnd meetnetwerk. Dat moet meer informatie geven over de aardbevingen in Groningen.
Zestig

Het gaat om zestig kleinere meetstations, verspreid over een groot gebied. De meetpunten komen in gaten van tweehonderd meter diep. Op verschillende dieptes worden daarin geofoons gehangen. Via een bovengronds kastje wordt zo vastgelegd wat er bij aardbevingen gebeurt.

Vergoeding

De meeste meetpunten komen op grond dat eigendom is van de gemeenten in het bevingsgebied. Een klein aantal meetpunten komen bij particulieren, voornamelijk landbouwers, die daarvoor een vergoeding van rond de 1250 euro krijgen.

Zeerijp

Sinds een jaar geleden zijn er ook al twee diepe geofoons actief op NAM-locaties in Stedum en Zeerijp. In Zeerijp worden vanaf 18 oktober nieuwe boringen verricht die moeten leiden tot nog meer informatie over de diepte van aardbevingen. De boringen kunnen voor overlast in de omgeving zorgen. De NAM heeft daarom woensdagavond een infomatie-avond belegd voor omwonenden. De avond wordt gehouden in het dorpshuis van Zeerijp.