Landelijke primeur voor UMCG: levensreddende perfusiekamer

Het UMCG krijgt als eerste ziekenhuis in Nederland een orgaanperfusiekamer. Dat is een speciale operatiekamer waarin organen, die klaarliggen voor een transplantatie, langer bewaard kunnen worden.
Twee vliegen

Hiermee slaat het ziekenhuis twee vliegen in één klap. In sommige gevallen kunnen de organen worden opgeknapt. Tegelijkertijd kunnen de transplantaties beter worden gepland, zodat geen arts oververmoeid aan zo'n zware operatie hoeft te beginnen. '

Doorstroming

'Perfusie' houdt in: 'het op gang houden van de vochtcirculatie in het orgaan'. De organen worden beter geconserveerd dan wel verbeterd door het laten doorstromen van vloeistoffen. Welke vloeistoffen dit zijn, verschilt per orgaan: het kan bijvoorbeeld gaan om bloed of water, al dan niet met toegevoegde stoffen. Een lever heeft andere stoffen nodig dan een nier of een hart. In alle gevallen wordt er ook zuurstof aan het orgaan toegevoegd. Voorheen werden de organen alleen op ijs gelegd. De organen waren daardoor op het moment van transplantatie nooit in optimale conditie. Het stervensproces brengt altijd schade toe aan organen; de nieuwe techniek vertraagt dat proces.

Levers

Eerder al maakte een Groningse uitvinding het mogelijk levers te transplanteren die eigenlijk waren afgekeurd. Ook longen kunnen langer bewaard worden dankzij een machine die het vocht, dat in de longen ontstaat na overlijden van een patiënt, kan verwijderen. Tot nu toe worden in ons land jaarlijks zeventig longtransplantaties verricht. Naar verwachting worden dat er dankzij de perfusiekamer tien tot twintig meer.

Aan de pomp

De perfusiekamer zal in de toekomst ook andere organen, zoals nieren en harten, kunnen redden. Een long, die voorheen binnen zes tot zeven uur getransplanteerd moest worden, kan straks tot vierentwintig uur wachten terwijl hij 'aan de pomp' ligt. 'We kopen tijd', zegt thoraxchirurg Michiel Erasmus.

Scherp

Op die manier kan efficiënter worden gepland welke operatie prioriteit krijgt als een patiënt bijvoorbeeld meerdere organen getransplanteerd moet krijgen. Zo wordt voorkomen dat eenzelfde arts nachtenlang doorhaalt en niet meer zo scherp is als zou moeten bij zo'n heftige operatie. Erasmus: 'Een longtransplantatie duurt zo'n twaalf uur. Als de organen langer houdbaar zijn, kunnen we beter plannen, zodat de dienstdoende arts altijd fris is.'