Molen Westerwijtwerd dreigt weg te zakken

De historische molen Zeldenrust in Westerwijtwerd dreigt weg te zakken. De fundering is sterk aangetast door een combinatie van aardbevingen en bodemdaling.
De NAM is na uitgebreid onderzoek tot de conclusie gekomen dat er snel wat moet gebeuren. Er is al een herstelplan opgesteld. Het is nog onduidelijk wanneer de molen uit 1848 wordt aangepakt.

Molenaarswoning

Ook de naast gelegen molenaarswoning loopt gevaar. De omloop van de molen hangt boven het dak van het huis. De slaapkamers van de bewoners liggen daar vlak onder. De bewoners voelen zich al lange tijd niet veilig. Ze willen in afwachting van een definitieve oplossing nog niet naar buiten treden.

'Complexe schade'

De schade aan de molen werd ruim twee jaar geleden al vastgesteld na de zware aardbeving bij Huizinge. Een woordvoerder van de NAM laat weten dat nader onderzoek veel tijd heeft gekost. 'Het is een complexe schade aan een monument. Wij willen dat zorgvuldig aanpakken en dat kost tijd,' laat de woordvoerder weten.

Groninger Landschap

De molenaarswoning is particulier bezit. De molen is eigendom van het Groninger Landschap. Die organisatie laat weten er vanuit te gaan dat molen Zeldenrust volledig hersteld kan worden.