Vader stelt Prorail aansprakelijk voor dood zoon

De vader van de 24-jarige man die vorige maand om het leven kwam op een onbewaakte spoorweg overgang in Winsum stelt ProRail aansprakelijk voor de dood van zijn zoon.
In een civiele procedure wil Nanning Kazemier aantonen dat de spoorwegbeheerder nalatig is geweest. 'Ik krijg mijn jongen er niet mee terug, maar ik kan niet accepteren dat er nog meer mensen onnodig verongelukken. Dat moeten we met z'n allen niet willen.'

Levensgevaarlijk

De dood van de 24-jarige veehandelaar uit Ten Post was het tweede dodelijke ongeval op de onbewaakte spoorwegovergang aan de Voslaan in een half jaar tijd. Begin april kwam een 67-jarige automobilist uit Adorp in dichte mist om het leven. 'Het was geen roekeloosheid waardoor hij is verongelukt. Hij was gewoon aan het werk, dat doet me nog het meeste pijn', aldus Kazemier. Buurtbewoners roepen al jaren om extra veiligheidsmaatregelen, maar tot nu toe zonder resultaat.

ProRail

De spoorwegbeheerder sprak na de dood van Gerjon Kazemier van een 'betreurenswaardig ongeluk'. Noodmaatregelen worden voorlopig niet getroffen. ProRail wil eerst het onderzoek naar de toedracht van het ongeval afwachten. En dat is tegen het zere been van vader Kazemier: 'Leg er eens een bloemetje neer, die is de volgende dag weg. Prorail doet net alsof er niets is gebeurd. Mijn zoon is daar verongelukt. Ik heb niet eens een kaartje gehad, helemaal niets.'

Onderzoek

Prorail doet momenteel onderzoek naar alle spoorwegovergangen in de gemeente Winsum. De resultaten daarvan worden eind deze maand verwacht. De spoorwegbeheerder liet eerder al weten niet over de financiële middelen te beschikken om alle circa honderd onbewaakte overwegen in Nederland te beveiligen. 'Kennelijk mogen er dus slachtoffers vallen. Dat kan en wil ik niet accepteren. Daarom ga ik de juridische strijd met Prorail aan', aldus Nanning Kazemier.