Gemeenten maken afspraken over GGZ-zorg

De 23 Groninger gemeenten hebben met zorgaanbieders afspraken gemaakt over de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). De deal omvat onder meer afspraken over beschermd wonen en de inloop GGZ.
Gemeente verantwoordelijk

Volgende week woensdag tekenen de betrokken partijen een contract. Met de afspraken is de derde en laatste aanbesteding voor zorg afgerond. Eerder werden al contracten afgesloten voor de Jeugdzorg en de Wmo (sociale wijkteams en huishoudelijke hulp). De contracten zijn nodig vanwege de decentralisaties, waarbij niet langer het Rijk maar de gemeente verantwoordelijk wordt voor de zorgtaken.

Korting

Bij de afspraken over de GGZ is een kleine korting doorgevoerd van 2,8 procent. Volgens wethouder Ton Schroor (D66) van Groningen merken cliënten hier niets van. 'Het belangrijkste is dat de zorg gegarandeerd is. Bovendien zijn we erin geslaagd om afspraken te maken met de huidige aanbieders. Ook dit is belangrijk voor mensen die afhankelijk zijn van zorg', zegt Schroor.

Groningen is centrumgemeente

Bij de decentralisaties is Groningen door het Rijk aangewezen als centrumgemeente. Het doel hiervan is om de regio te dwingen tot samenwerking. Wethouder Schroor kijkt positief terug op de periode van aanbestedingen.
Tegelijkertijd geeft Schroor aan dat voor de jaren 2016 en 2017 opnieuw afspraken gemaakt moeten worden: 'De komende maanden moeten we opnieuw aan de bak. Nog voor de zomer moet de gemeenteraad aangeven wat ze komende jaren willen. Daarbij moeten we natuurlijk ook kijken naar de beschikbare budgetten.'
In het geval er voor 2015 meer geld nodig is vanwege een groei van cliënten in 2014 wil Schroor in gesprek met Staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid.