Patiëntenraad Mesdagkliniek bezorgd over toename drugsgebruik

De patiëntenraad van de Dr. S. van Mesdagkliniek in Groningen maakt zich zorgen over het toegenomen drugsgebruik binnen de muren van de kliniek.
Dat blijkt uit notulen in handen van RTV Noord en het EO tv-programma 'Dit is de Dag Onderzoek'.
Het gaat om een verslag van een landelijke patiëntenraaddag eind vorig jaar in Groningen.
De patiëntenraad van de Van Mesdagkliniek geeft tijdens de bijeenkomst aan dat er in 2013 een flinke toename was in het drugsgebruik binnen de kliniek. Over hoeveelheden of cijfers wordt niet gesproken.

Vrijheden beperkt

Om het drugsgebruik de kop in te drukken wilde de directie vorig jaar de vrijheden binnen de kliniek beperken, zo blijkt uit de notulen. De patiëntenraad heeft dit in overleg met de directie naar eigen zeggen deels kunnen voorkomen.
Maar de vrijheden van de patiënten staan op het spel, zo concludeert de patiëntenraad van de Mesdagkliniek.

Zondebok

Ook in andere tbs-klinieken worden de vrijheden van patiënten beperkt, zo blijkt uit de stukken. In de Oostvaarderskliniek in Almere en de Rooyse Wissel in het Limburgse Oostrum worden bovendien regelmatig drugshonden ingezet.
Volgens de patiëntenraden kan het niet zo zijn dat het drugsgebruik van een bepaalde groep directe gevolgen heeft voor de rest van de patiënten. Ze pleiten daarom voor een individuele aanpak voor patiënten die gebruiken.

Ernstige mishandeling

In de Van Mesdagkliniek werd vorige week een tbs-patiënt door vier andere patiënten ernstig mishandeld. De verdachten waren mogelijk onder invloed van drank en drugs.
Hoewel er volgens de directie geen aanwijzingen in die richting zijn doet het Openbaar Ministerie wel onderzoek naar eventueel drank- en drugsgebruik.

Reactie Van Mesdag

De directie van de Van Mesdagkliniek wil niet inhoudelijk op de uitlatingen van de patientënraad reageren. 'Drugsgebruik is verboden. Punt uit', zegt woordvoerder Petra de Maar van de kliniek. 'We doen er alles aan om verdovende middelen buiten de deur te houden. En daar wil ik het graag bij laten.'