Beter Weters Sport: Failliet? Geen probleem in het basketbal!

Veel basketbalclubs op het hoogste niveau hebben of hadden financiële problemen. De meeste clubs blijven met kunst- en vliegwerk op de been. Dat lukte Den Helder Kings dit seizoen niet. Die club kampte met grote tekorten en is tijdens het seizoen failliet verklaard.

De Federatie Eredivisie Basketballclubs (FEB) heeft besloten dat een nieuwe club in Den Helder vanaf januari op het hoogste niveau mag spelen. Die nieuwe club in de marinestad moet wel op 0 punten beginnen. Is het een goede zaak dat de FEB halverwege een seizoen Den Helder toelaat in de competitie? Of geeft dit de wanhoop aan van het basketbal in Nederland en is het op sterven na dood? Wat moet er dan veranderen om basketbal weer op een goed en gezond niveau te krijgen?Heel vreemd om een club gedurende het seizoen toe te voegen en dan met 0 punten te laten starten. Dat heeft voor mij geen toegevoegde waarde. Het hele basketbal staat op instorten. In mijn ogen moet er meer van onderaf worden opgebouwd met scholen en nieuwe multiverenigingen. Een nieuw concept waar kinderen eerst brede sportvaardigheden leren en pas later kiezen voor een bepaalde sport. Ze zijn lid van een multivereniging. Dit in samenwerking met meerdere zaalsporten en organisaties die sport een warm hart toedragen.
Karin Kienhuis is regiodirecteur van het Alfa-college en oud-topjudoka


Amsterdam, Den Bosch, Donar, Den Helder. Het is allang niet meer bijzonder om failliet te gaan als basketbalclub. Wat wil je ook, als je na een faillissement niet keihard wordt afgestraft. Je richt ‘gewoon’ even een nieuwe stichting op en kunt zo weer met een schone lei meedoen op notabene het hoogste niveau van Nederland! Waarom zouden clubs ook eigenlijk zoveel geld uitgeven aan dure buitenlanders, terwijl we een lang en talentvol volk zijn? Investeer in jeugd. Ook geen parttime ambtenaren binnen clubleidingen, maar gedreven professionals. En vooral, geef niet meer geld uit dan je hebt! Dat is toch niet zo moeilijk?
Karel-Jan Buurke is sportverslaggever bij RTV Noord


Net zoals voetbal in Nederland zal ook basketbal verhoudingsgewijs een stap terug moeten doen. Je kunt brullen wat je wilt maar het geld is er gewoon niet. Klaar. En je moet heel snel afscheid nemen van bestuurlijke ego’s die dit veroorzaken. Je moet ze persoonlijk aansprakelijk stellen. Wanbeleid voeren mag nooit beloond worden ten eeuwige glorie van de beleidsbepalers. Investeren in goede jeugdtrainers en goede faciliteiten creëren voor jonge basketballers. Dan word je winnaar en hoef je niet geforceerd een failliete club met een marktplaatsgehalte zonder foto met nul punten te laten starten per 1 januari.
John Schurer is voorzitter van de supportersvereniging van FC Groningen
De Federatie Eredivisie Basketballclubs (FEB) is een obscure entiteit. Het is nooit helemaal duidelijk waar het voor staat. In een kleine sport als basketbal is dat dodelijk. Basketbal in Nederland is gebaat bij een heldere visie en een duidelijke structuur. Onze Oosterburen laten goed zien hoe dat moet. Het gebrek aan dit alles zorgt er voor dat de sport niet serieus genomen wordt. Het omvallen van Den Helder is slechte reclame voor het basketbal. Het eventueel toelaten van Den Helder in januari is een farce. Een strakke regie bij het leiden van de competitie is geboden. En saamhorigheid bij de clubs.
Anjo Mekel is basketbalcoach


Een na een faillissement nieuw opgerichte club halverwege de competitie laten instromen met nul punten kan alleen in een bananenrepubliek. Dat is Nederland helaas op basketbalgebied. Den Helder zou met een grote geldschieter zelfs nog kampioen kunnen worden ondanks dat er aan allerlei voorwaarden en afdrachten niet is voldaan dit seizoen. Ik snap het dilemma van de FEB wel. Het is al zo magertjes gesteld met de eredivisie. Zonder Den Helder blijven er nog maar acht clubs over. Waar strijd je tot april dan voor als er zes de play-offs halen? Maar om nog enige geloofwaardigheid te behouden zou ik zeggen: kom in het seizoen 2015-2016 maar weer. Dan geldt nieuwe ronde nieuwe kansen.
William Pomp is journalist bij het Dagblad van het Noorden


Jaren geleden. Toen Donar nog een coach had waar je mee kon lachen, toen Mart Smeets nog basketbalcommentaar gaf in plaats van commentaar óp basketbal, toen speelde Den Helder ook nog wel eens om de landstitel. Ook die ene keer tegen Donar. Wij mee naar de uitwedstrijden, met een noodgang over de Afsluitdijk. Gezellige kantine. Na afloop van de wedstrijd kwamen de Amerikanen van Den Helder ook aan de bar zitten. Eén van die spelers, ben zijn naam vergeten maar het was zo'n hele lange, had een grote koptelefoon op zijn hoofd. Een supporter van Donar, ben zijn naam vergeten maar het was zo'n hele brutale, trok de koptelefoon aan één kant omhoog en fluisterde in het oor van de verbaasde Yank 'breath in, breath out'. Als je niet meer ademt ben je dood. Behalve voor de FEB. Die geven door mond op mond beademing Den Helder een doorstart. 'Mickey Mouth' competitie.
Kees Vlietstra is sportconsulent, trainer en oud-korfbalinternational
Meer over dit onderwerp:
sport opinie beterweters
Deel dit artikel:

Recent nieuws