Groningen Seaports heeft topjaar achter de rug

Het jaar 2014 is voor Groningen Seaports uitermate succesvol geweest.  Er werd tien miloen ton aan lading omgeslagen in de Eemshaven en Delfzijl. Dat is veertig procent meer dan het jaar daarvoor.
Die cijfers zijn woensdag bekendgemaakt door directeur Harm Post van Groningen Seaports.

Geen domino-effect

Eind 2013 waren de vooruitzichten somber, toen bleek dat Aldel in Delfzijl dicht ging. Maar het verwachte domino-effect op andere industrieën bleef uit. Sterker nog: eigenaar Klesch maakte een doorstart met de aluminiumsmelter.  

Gemini

'De komst van Google naar de Eemshaven was een klapper van jewelste' zegt Post. 'De komst van deze gigant betekent een uitstekend uithangbord voor de Eemshaven.' Ook de bouw van het grote windmolempark Gemini boven Schiermonnikoog legt de havens geen windeieren. 

Nieuwe datahotels

Post verwacht in 2015 bedrijven te trekken die zich bezig houden met recycling. Ook wordt er hard getrokken aan de komst van nieuwe grote datahotels. 

Zorgen

Toch is er volgens Post een minpunt: De chemiesector zit nog steeds in de gevarenzone. Hij verwacht veel van nieuwe 'groene' chemie, maar daarin wordt nog te weinig geïnvesteerd.