Aantal beverratten neemt snel toe in Groningen

Hij is ongeveer een meter lang, kan wel twaalf kilo wegen en graaft gangen als de beste: de beverrat. De waterschappen hebben hun handen vol aan dit grote knaagdier.
Alleen al in onze provincie werden afgelopen jaar ruim zestig exemplaren gevangen, een verdubbeling vergeleken met 2013. Ook landelijk is het aantal beverratten dat is gevangen verdubbeld.

Gangen

Net als muskusratten graven beverratten gangen langs de waterkant: in dijken, kades en slootwallen. Ze maken daar grote gaten om in te slapen. Daarmee vormen de dieren een risico voor de veiligheid van waterkeringen.
'Als het hoog water is, willen we iedereen in Groningen graag droge voeten garanderen', zegt Marc Rothengatter van het Waterschap Hunze en Aa's. 'Die gangenstelsels zorgen verzwakking van dijken en kades.'

Bont

De beverrat is twee keer zo groot als de muskusrat en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Volgens Rothengatter zijn beverratten ooit geïmporteerd voor hun bont. Nu leven ze vooral in Duitsland en steken ze steeds vaker de grens over.

Duitsland

In Duitsland wordt het knaagdier tot op heden niet consequent bestreden. De problemen worden verergerd door de zachte winters, waardoor de populatie snel groeit. De rattenvangers van waterschap Hunze en Aa's zetten dan ook vol in op bestrijding. Bij de grens worden vallen gezet om de beverrat een halt toe te roepen.
'Als de klep van de val dicht valt, krijgen we een sms'je', vertelt Rothengatter. 'Dan gaan we kijken. Als het een beverrat is, schieten we hem meteen in de kooi dood.'