Hoe ziet het Hoofdstation eruit in 2021?

Een entree aan de zuidkant, verschillende tunnels en winkels. Het Hoofdstation in Groningen gaat de komende jaren op de schop. Vrijdag is bekendgemaakt hoe dit er mogelijk uit gaat zien.
Als het goed gaat, begint de verbouw in 2018. In 2021 moet het nieuwe Hoofdstation af zijn.
De ombouw kost 275 miljoen euro. De plannen moeten nog worden goedgekeurd door onder meer de gemeenteraad van Groningen en Provinciale Staten.

Fietsen

Er komen bij het Hoofdstation verschillende plaatsen om fietsen te parkeren. Aan de zuidkant komt een ondergrondse stalling voor 5000 fietsen. Mogelijk komen er nog 2.200 fietsparkeerplaatsen bij de kantoorgebouwen bij het busstation.
Zoals eerder al bekend was gemaakt, komt er een fietserstunnel onder het spoor door. Ook staan er een voetgangers- en bustunnel gepland.

Groen

Achter het oude stationsgebouw komen terrassen, een winkelgebied en groen. De huidige sporen 1 tot en met 3 worden gedempt. Ook bij de nieuwe entree aan de zuidkant komen winkels.
In het plan is er rekening mee gehouden dat het busstation alsnog verhuist naar de zuidzijde van het Hoofdstation.

Stadsbalkon

Wat er met het omstreden Stadsbalkon gebeurt, is nog onduidelijk. De discussie hierover moet nog gevoerd worden, zegt wethouder Paul de Rook.
Het rangeerterrein verhuist naar Haren. Daaromheen komt een wal om geluid- en lichtoverlast te beperken.