'Provincie weet al sinds jaren '60 van bodemdaling door gaswinning'

De provincie Groningen wist al in de jaren '60 dat de bodemdaling door gaswinning zeer nadelige gevolgen zou hebben voor onze provincie, maar dat is jarenlang genegeerd. Dat blijkt uit een reconstructie van NPO Geschiedenis over de aardgaswinning in Groningen
.

Geheim onderzoek

Eerder deze week concludeerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat de NAM en de Staat jarenlang de veiligheid van de Groningers hebben genegeerd. In de reconstructie op de website van NPO Geschiedenis staat dat de NAM in 1963 een geheim onderzoek naar bodemdaling startte. In 1967 kreeg het provinciaal bestuur hiervan de resultaten. Dat is bevestigd door, de inmiddels 91 jaar oude, ingenieur Van Wijngaarden. Hij werkte sinds 1967 bij provincie Groningen. De toenmalige commissaris van de Koningin Cees Fock stelde hem in dat jaar op de hoogte van de bodemdaling als gevolg van gaswinning in de provincie.

Tweet

VPRO-Journalist Jurryt van de Vooren heeft de reconstructie afgelopen week geschreven. Tot een week geleden wist hij vrijwel niets over de aardbevingsproblematiek in Groningen, maar de Amsterdammer raakte geïnteresseerd door deze tweet van sportjournalist Arjen Dijksma vorige week:
Hoofdredacteur Leeuwarder Courant heeft de toekomst goed voorspeld in 1972

— Arjan Dijksma (@arjandijksma)

Sfeer van stilzwijgen

'Toen ik dit las dook ik de krantenarchieven in. Ik heb er veel over gelezen op internet en daarna besloot ik een reconstructie te maken', vertelt Van de Vooren. Zijn belangrijkste conclusie na het maken van de reconstructie: 'Bij de NAM en de overheid heerst tussen 1963 en 2015 constant een sfeer van stilzwijgen. Elke keer komt er, pas na jarenlang geworstel, informatie op straat, terwijl die allang bij de NAM en de overheid bekend was'.

Geen scheuren kijken

Van de Vooren gaat de problematiek rond de aardgaswinning in Groningen nu volgen. Of hij er speciaal voor naar Groningen komt, weet hij nog niet: 'Ik ben er vaak genoeg geweest, want het is een prachtige provincie. Maar ik ga geen scheuren komen kijken'.
Komende zondag besteedt het Radio 1-geschiedenisprogramma OVT aandacht aan de gaswinning in Groningen. Daarin staat de reconstructie van Van de Vooren centraal.