Delfzijlsters geïnformeerd over de toekomst van de zorg

Zeker driehonderd Delfzijlsters zorgen donderdagavond voor een mudvolle Evenementenhal in de havenstad. Allemaal willen ze weten wat voor zorg ze overhouden, als het Delfzicht Ziekenhuis sluit.
Scheemda

Volgens de zorgbestuurders genoeg om zich geen zorgen te maken. Al moeten de inwoners voor serieuze ingrepen straks naar Scheemda. Daar wordt het nieuwe Ommelander Ziekenhuis gebouwd. Over twee jaar verwacht bestuursvoorzitter Albert Koeleman van de Ommelander ziekenhuis Groep (OZG) de deuren te kunnen openen.

Kwaliteit

Het Scheemder ziekenhuis komt in de plaats van het Lucas Ziekenhuis in Winschoten en het Delfzicht in Delfzijl. Kwaliteit is het toverwoord in de uitleg daarover. 'In de huidige locaties kan niet voldoende kwaliteit geboden worden', zegt Koeleman. Alleen als de klinische zorg, bijvoorbeeld operaties, wordt geconcentreerd, kan die kwaliteit worden geboden en blijft ze betaalbaar.

Zorgcentrum

In Delfzijl komt een zorgcentrum. 'Integrale zorg' wordt er geboden, zegt longarts Ronald Meijer. Dat betekent dat huisartsen en specialisten samenwerken om te bekijken wat er nodig is voor een patiënt. Voor een groot deel zal die zorg nog steeds in Delfzijl kunnen plaatsvinden. Het gaat daarbij om relatief lichte zorg, zoals poliklinische bezoeken of controles. Of een spreekuur voor specialisten. Ook wordt gedacht aan een mogelijkheid om toch een stukje spoedzorg te behouden. Maar dan gaat het bijvoorbeeld om het maken van een echo of röntgenfoto.

Kritisch

De Delfzijlsters zijn kritisch. Er is vooral bezorgdheid over ernstige gevallen. De mededeling dat de aanrijtijden in dit gebied binnen 45 minuten liggen, stelt niet echt gerust. Meijer wijst ook op de traumaheli. Volgens hem verandert er op dat punt eigenlijk niet veel. 'Ook nu gaan ze bij een hartaanval rechtstreeks naar het UMCG.'

Duitsland

Het kwaliteitsargument wil er niet echt in bij de Delfzijjlsters. Sommigen wijzen op de situatie in Duitsland. Daar lijkt iedere kleine stad wel een ziekenhuis te hebben. Daar kan het toch ook? Koeleman zegt niet te weten hoe het met de kwaliteit van die ziekenhuizen is gesteld. Hebben ze wel een intensive care bijvoorbeeld? Hij vindt het vergelijken van appels met peren.

Minimum aantal ingrepen

Koeleman en Meijer maken duidelijk dat er in Delfzijl niet aan de normen is te voldoen. Zo moeten specialisten een minimum aantal ingrepen doen om de kwaliteit te leveren, die van hen wordt verlangd. In Delfzijl krijgen ze te weinig patiënten.

Bereikbaarheid

Ook over de bereikbaarheid zijn vragen. Als je naar Scheemda moet, hoe kom je er dan? Vooral ouderen maken zich daar zorgen over. Koeleman zegt dat het zijn aandacht heeft. Daarover gaat hij met de provincie in gesprek.