Bouw protonencentrum UMCG gaat door

Er komt definitief een protonencentrum in Groningen. Dat heeft het UMCG bekendgemaakt.
Het UMCG had in 2013 al een vergunning gekregen van het Rijk, maar moest nog wel de financiering en de contracten rond krijgen. Geschat werd dat het centrum zo'n zeventig miljoen euro kost. Hoewel het UMCG nog geen contracten heeft afgesloten met zorgverzekeraars, is het bedrag bijna bij elkaar. Daarom kan de bouw nu beginnen.

Minder schade

Bij protonentherapie wordt bestraald met geladen deeltjes (protonen). Die geven nagenoeg hun volledige energie precies op de juiste plaats in de tumor af. De behandeling met protonen richt minder schade in het lichaam aan dan de gangbare bestraling. Het gezonde weefsel blijft zoveel mogelijk gespaard.
De behandeling is vooral bedoeld voor patiënten met tumoren op lastige plekken, zoals rond het oog, de hersenen en de alvleesklier. 'Nu moeten de patiënten nog naar andere landen zoals Duitsland of Amerika om deze behandeling te krijgen. Het is heel fijn dat ze straks in Groningen terecht kunnen, vertelt Henk snapper van de Raad van Bestuur van het UMCG.

Vergoed

In totaal hebben vier ziekenhuizen een vergunning gekregen voor een Protonencentrum. Tot nu toe durven alleen Groningen en Delft het aan om te starten met de bouw, zonder dat ze contracten hebben met zorgverzekeraars. Het UMCG gaat ervan uit dat patiënten de zorg hoe dan ook vergoed krijgen.
'Het is verzekerde zorg, het zit in de basisverzekering. Dat betekent dus dat de verzekeraar de nota van deze behandeling gewoon betaalt', zegt Snapper.

2017

De bouw van het centrum begint in mei. Het gebouw in Groningen moet eind 2017 de deuren openen. Uiteindelijk kunnen er zeshonderd patiënten per jaar in het centrum worden behandeld.