Aldel gaat weer draaien

Klesch Aluminium Delfzijl, voorheen Aldel, is terug van weggeweest. Dinsdag 3 maart maakt de aluminiumsmelter zijn officiële herstart.
En dat mag een klein wonder heten. Immers, 30 december 2013 leek het definitief over en uit voor Aldel. Op die dag ging het bedrijf failliet, nadat het al een aantal verliesgevende jaren achter de rug had. Zo'n 350 personeelsleden verloren hun baan. Bij toeleveringsbedrijven ging eenzelfde aantal banen verloren.

Concurrentie

Aldel gold en geldt nog steeds als één van de efficiënste aluminiumfabrieken van Europa, maar door de hoge energieprijzen kon het bedrijf niet opboksen tegen de Duitse en Italiaanse concurrentie.

Nieuwe kans

In november gloorde er weer licht aan de horizon. Gary Klesch, de Amerikaanse eigenaar, bleek bereid het bedrijf een nieuwe kans te geven. Vooral de toegenomen vraag naar aluminium op de wereldmarkt en dalende energieprijzen hebben een belangrijke rol gespeeld bij het besluit van de Amerikaan.

Ploegendienst

Oud-werknemers, die nog geen ander werk hadden gevonden, kregen het aanbod opnieuw in dienst te treden. Tegen een prijs, dat wel. Klesch was aanvankelijk alleen bereid het basis- cao-loon te betalen, maar daar gingen de vakbonden niet mee akkoord.
Nadat de directie water bij de wijn had gedaan, stemden de bonden alsnog in met het instellen van een ploegendienst. En dat was nodig, want de fabriek moet 24 uur per dag draaien.

Verliezer

De provincie Groningen kan tot op zekere hoogte als verliezer worden beschouwd. Gedeputeerde Yvonne Van Mastrigt (PvdA) stelde in het najaar van 2013 een noodlening van acht miljoen euro beschikbaar om een direct faillissement van Aldel te voorkomen. Tevergeefs dus. Door de ondergang van Aldel eind 2013 ziet de provincie vrijwel niets terug van het geld.