'NAM en Centrum Veilig Wonen dringen eigen aannemers op'

© matthileo / flickr creative commons
De NAM en het Centrum Veilig Wonen (CVW) bepalen in toenemende mate welke aannemers worden ingezet voor herstel van aardbevingsschade. Tot die conclusie komt het Steunpunt Bevingsschade.
Gedupeerden wordt geadviseerd zelf een bouwbedrijf te kiezen. 'Het mag niet zo zijn dat de veroorzaker bepaalt welke aannemer de schade gaat herstellen. De gedupeerde moet in volledige vrijheid een aannemer kunnen kiezen,' vindt advocaat Henderi Lenting van het steunpunt.
Volgens woordvoerder Arjan van de Leur van het Centrum Veilig Wonen hebben mensen die keuzevrijheid wel. 'Wij werken wel met een lijst met erkende bedrijven, maar als mensen daar niet mee in zee gaan krijgen ze geld overgemaakt. En dan kunnen ze zelf een bouwbedrijf inschakelen. Ze hebben alle vrijheid een eigen aannemer te kiezen,' reageert hij.

Altijd onafhankelijk onderzoek
Het Steunpunt Bevingsschade adviseert verder gedupeerden vooral niet in te stemmen met schaderapporten van de NAM. ' Wij betwijfelen sterk of deze manier van schade-afhandeling voldoet aan de eisen van onpartijdigheid en onafhankelijkheid. Mensen moeten altijd onafhankelijk onderzoek laten doen,' beveelt Lenting aan.

WOZ-waard te hoog

Bij de organisatie kloppen ook veel inwoners van het aardbevingsgebied aan, die vinden dat de WOZ-waarde van hun huis veel te hoog is. Zij worden geholpen bij het indienen van bezwaarschriften.
Het Steunpunt Bevingsschade staat sinds begin februari mensen met aardbevingsschade bij in hun strijd met de NAM en het Centrum voor Veilig Wonen. Het is een samenwerkingsverband van advocaten, makelaars, onafhankelijk taxateurs en lokale bouwbedrijven. Ze steunen inmiddels 150 gedupeerden bij hun gevecht voor een goede schaderegeling.