Nabestaanden eisen per direct aanpak spoorwegovergang Winsum

De nabestaanden van de man die vorig jaar oktober om het leven kwam op een onbewaakte spoorwegovergang in Winsum, eisen per direct extra veiligheidsmaatregelen.
Ze hebben een kort geding aangespannen tegen ProRail, Arriva en de gemeente Winsum. De drie aangeklaagden moeten tienduizend euro per dag betalen tot er wel beveiliging is op de overweg in de Voslaan, vinden de nabestaanden.

Snelle beslissing

Naast de al eerder aangekondigde civiele procedure spannen de nabestaanden nu dus ook een kort geding aan.
Arvin Kolder van PUNT Letselschade Advocaten: 'Claimen van een schadevergoeding is een lange procedurele weg. Wil je dat er op korte termijn ingegrepen wordt, dan is een kort geding de manier. Het is een snelle procedure met ook een snelle beslissing van de rechtbank.'
Ook de gemeente Winsum vindt dat er ingegrepen moet worden. Maar dat zou nog wel eens één tot twee jaar kunnen duren, zo is de verwachting.
Dat is volgens Kolder geen optie. 'Gelet op het ongevalsverleden en het aantal bijna-ongelukken aan de Voslaan moet er onmiddelijk ingegrepen worden.'

De Gerjon Kazemier Stichting

Vorige week is 'De Gerjon Kazemier Stichting' opgericht. De stichting zet zich in voor een veiliger gebruik en een veiliger inrichting van onbewaakte spoorwegovergangen in Nederland. 'Alle initiatieven daartoe zullen worden ondersteund', zo stelt Kolder. 'Met raad en daad en eventueel een financiële bijdrage.'
Één van de initiatieven van de stichting is het uitbrengen van een lied ter nagedachtenis aan Gerjon. De opbrengst komt ten goede aan de stichting.

Website

Het nummer 'Mien jonge' is verkrijgbaar via de website gkstichting.nl. De site wordt in de loop van dinsdag officieel in gebruik genomen.
Het kort geding tegen ProRail, Arriva en de gemeente Winsum staat gepland voor eind april, begin mei.