Groningers presenteren 'slimme fabrieken' in Hannover

Op de Hannover Messe laten ondernemers zien wat ze kunnen. Vele duizenden ondernemers doen dat, want de Messe is de grootste industriebeurs ter wereld. Zo'n tweehonderd Nederlandse bedrijven, waaronder ook een aantal Groningse, laten zich de kans dan ook niet ontgaan zich op dit podium te presenteren.
Op de Hannover Messe 2015 zijn 'Industrie 4.0' de toverwoorden. Het gaat volgens de Duitsers om de vierde industriële revolutie. Bij ons noemen ze het 'smart factories'. Daarbij gaat het om fabrieken die, volgestopt met sensoren, het productieproces op elk moment overal volgen.
Daarmee wordt het productieproces foutloos. Omdat digitalisering en internet het mogelijk maken allerlei gegevens van klanten en toeleveranciers in het proces te stoppen, kan er flexibel en snel worden ingespeeld op de vraag uit de markt.

Niet achterblijven

Het Noorden wil in die trend niet achterblijven. Het presenteert zich op de Hannover Messe dan ook als 'Region of Smart Factories'. Want allerlei voorwaarden om zo'n regio te zijn hebben we volgens de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij. We weten hoe we grote datastromen moeten verwerken, we weten veel over sensortechnologien en we hebben opvallend veel kennis over materiaaltechnologie.

Order

Groninger bedrijven zoals STT Products in Tolbert gaan er helemaal in mee. STT Products heeft een order in de wacht gesleept van Plantronics in Emmen om een 'slimme' productlijn op te zetten voor draadloze koptelefoons. Daarvan maken de Emmenaren tussen de zeventig en 100.000 per maand. Vooral elders in de wereld omdat het daar goedkoper is.

Mooie bijvangst

Maar volgens minister Kamp van Economische Zaken is er een mooie bijvangst van 'smart factories'. Hij bezocht dinsdag de Nederlandse bedijven op de Messe. Kamp pleit voor meer digitalisering in onze maakindustrie omdat het de banen hier houdt. Met een slimme fabriek die veel flexibeler en nauwkeuriger produceert dan bijvoorbeeld handjes in China, wordt het weer aantrekkelijk de koptelefoons ook in Nederland te maken.
Het slimste idee komt misschien wel van Astron, het noordelijk insituut voor radio-astronomie. Hoofd research Gert Kruithof van Astron liet in het Holland High Tech paviljoen een printplaatje van 5 bij 13 centimeter zien.
'Dit kan evenveel als een complete server, maar is veel kleiner en vraagt veel minder energie', aldus Kruithof. Hij heeft dan ook de warme belangstelling van Google voor het plaatje , dat overal ter wereld enorme datacenters heeft, binnenkorrt ook een in de Eemshaven, die vol staan met energieslurpende servers.
Kruithof zegt dat hij goud in handen heeft. Hij vergelijkt het graag met wifi, ook een uitvinding die afkomstig is van de radio-astronomie. Dit moet net zo'n knaller worden. De printplaten zijn volgens Kruithof geschikt om van alles slim te maken. Een huis, fabrieken, een energienetwerk, alles is denkbaar. De productie van de printplaatjes wil hij graag in het noorden houden. Daarover heeft hij al gesprekken gevoerd met directeur Henk Smid van Variass in Veendam.