Wat deed het communistisch verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog?

In het Veenkoloniaal Museum in Veendam is zondagmiddag de tentoonstelling 'Het communistisch verzet in Groningen tijdens de Tweede Wereldoorlog' geopend. De tentoonstelling geeft een overzicht van het communistisch verzet.
Deze groep mensen is al voor de oorlog begonnen met het verlenen van hulp aan slachtoffers van het Naziregime die de grens over waren gevlucht.

Zware prijs

Voor de oorlog had de Communistische Partij in Groningen zo'n 250 leden. Bijna tachtig daarvan overleefden de oorlog niet. De CPN betaalde een zware prijs voor haar verzet tegen de Duitsers, maar kreeg daar na de oorlog maar bitter weinig erkenning voor.
De tentoonstelling is samengesteld door schrijver Ruud Weijdeveld, die vorig jaar een boek schreef over het communistisch verzet. Dat boek is gebaseerd op interviews die hij in de jaren tachtig al hield met overlevenden van het verzet.

Schaakspel van broodkruimels

Op de tentoonstelling zijn behalve officiële documenten ook persoonlijke bezittingen van communistische verzetsstrijders te zien, zoals het schaakspel dat Nico Maurer van broodkruimels maakte tijdens zijn verblijf in het huis van bewaring.
De tentoonstelling is tot en met 21 juni te zien in het Veenkoloniaal Museum in Veendam.