Helft Groningse studenten betaalt te veel voor kamer

© FPS / Jos Schuurman
Studenten in Groningen worden uitgemolken door hun huisbaas. Dat lijkt de conclusie van een onderzoek dat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) uitvoert. In het onderzoek staat dat studenten in Groningen gemiddeld veertig euro te veel voor hun kamer betalen.
'Maar in sommige gevallen loopt dat op tot honderd euro of meer per maand', zegt Ewoud Vuuregge, voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb).
Dat wil zeggen dat ze meer betalen dan wettelijk is toegestaan. Die wettelijke huurprijs hangt af van een groot aantal factoren, zoals de grootte van de kamer, de voorzieningen in de rest van het huis, het aantal mensen met wie je de keuken deelt, en nog veel meer.

Huisbazen zijn de boosdoeners

Ook in andere studentensteden zijn de kamerhuren te hoog. In Groningen gaat het om ongeveer de helft van alle studentenkamers. Hoe kan dat?
'Het probleem is vooral zichtbaar in de particuliere sector', maakt Vuuregge duidelijk. 'Huisbazen weten van de woningnood in de stad, en maken daar gebruik van. Ze gaan puur voor de winst.'
De huurprijzen voor kamers van woningcorporaties liggen dichter bij de wettelijke norm. Het zijn vooral de prijzen van particulier kamerverhuur die over de schreef gaan.

Zelfstandigen betalen nóg meer

Woon je op jezelf, bijvoorbeeld in een studio of appartement? Ook dan is de kans groot dat je te diep in de buidel tast voor je huisvesting. Eén op de zes studenten betaalt zelfs meer dan driehonderd euro per maand te veel.
Gemiddeld betalen zelfstandig wonende studenten iedere maand bijna vijftig euro te veel.

Te veel huur? Laat het checken

Studenten die vermoeden dat hun kamerhuur de wettelijke norm overschrijdt, kunnen met hun klachten of vragen terecht bij de GSb. Die voert namens hen een zogenoemde huurcheck uit.
Dat is een controle in je kamer. Het team dat de controle uitvoert beoordeelt of de prijs die de eigenaar vraagt al dan niet redelijk is. Als het nodig is, sturen ze een brief naar de huisbaas waarin gevraagd wordt om huurverlaging.
'Studenten doen dat vaak niet zelf, om de goede verstandhouding met de huisbaas te bewaren', legt Vuuregge uit.

Gedwongen huurverlaging

De wettelijke prijs wordt vastgesteld op basis van een puntensysteem. De Huurcommissie gaat daarover.
De Huurcommissie kan een dwingende uitspraak doen over de huurgeschillen tussen huurder en verhuurder. Deze uitspraak is bindend. Als een student en zijn of haar huisbaas hun geschil niet onderling oplossen, kan de Huurcommissie dus een oplossing bieden.