KNMI registreert meer lichtere aardbevingen

© matthileo / flickr creative commons
Het aantal lichte aardbevingen in Groningen is de eerste maanden van dit jaar met een derde toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI.
Toch betekent dat niet dat de Groninger bodem onrustiger is geworden. Volgens seismoloog Läslo Evers van het KNMI worden meer lichte bevingen geregistreerd door uitbreiding van het meetnetwerk. Het gaat daarbij om aardbevingen beneden de 1.5 op de Schaal van Richter.

Fijnmaziger netwerk

Zijn uitleg: 'We hebben nu een fijnmaziger netwerk. Daardoor zien we in ons systeem ook meer kleinere bewegingen in de bodem. Die bevingen waren er eerder ook al, maar werden niet waargenomen.'

Meer sensoren en meetstations

Het KNMI breidt dit jaar het aantal sensoren in het aardbevingsgebied met tweehonderd uit. Tachtig daarvan zijn inmiddels geplaatst.
Ook groeit het aantal ondergrondse KNMI-meetstations naar zeventig. Verder wordt op de gaslocatie Zeerijp een tweede diepe geofoon geïnstalleerd.

Extra informatie
De uitbreiding van het aantal meetpunten moet meer gedetailleerde informatie opleveren. Half juni verwacht het KNMI over uitgebreide gegevens te beschikken.
'Dan gaan we evalueren. We weten dan wat die meetpunten aan extra informatie opleveren en wat dat betekent voor het totaalbeeld van de aardbevingen in Groningen', licht Evers toe.