'Bevingspremie' gaat vooral op aan zonnepanelen

De waardevermeerderings-maatregel in het bevingsgebied wordt vooral gebruikt om zonnepanelen en -collectoren te plaatsen. Dat gebeurt in ruim een derde van de gevallen.
Dat blijkt uit cijfers van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) die zijn opgevraagd door de website Co2ntramine.

Snel gelegd

Volgens Nadiena Kram van het SNN is het plaatsen van zonnepanelen de makkelijkste maatregel. 'Er zijn geen verbouwingen nodig en ze zijn binnen een paar uurtjes gelegd.' Ook het installeren van HR++-glas (22 procent) en de aanschaf van een combiketel met hoog rendement (10 procent) is relatief populair.
De regeling ging eind vorig jaar van start, om bewoners van elf gemeenten in het aardbevingsgebied te compenseren voor het bevingsleed. Zij krijgen vergoedingen als ze hun huis energiezuiniger maken.

Minder dan verwacht

Vooraf werd al gedacht dat een groot deel van het bedrag op zou gaan aan panelen. Volgens Kram is dit minder dan verwacht. Waar dit aan ligt, is onduidelijk.
Voor de waardevermeerderingsregel was in totaal 120 miljoen euro beschikbaar. Inmiddels is ruim de helft van het budget op. De regeling is een tijdelijke oplossing, het is nog wachten op een definitieve. Wanneer die komt, is nog onduidelijk.