Vijf vragen over 5G-internet: wat kunnen we ermee?

© Tweakers
Loppersum krijgt een baanbrekende proef in Nederland. Het dorp krijgt als eerst 5G-toegang in Nederland. Maar wat betekent 5G-internet? Wat kunnen we ermee en wanneer kunnen we het gebruiken?
1. Wat houdt 5G internet in?

5G mobiel internet is min of meer de opvolger van de mobiele netwerken GPRS, 3G en 4G die we in Nederland hebben bij mobiele telefoon-abonnementen. Het staat domweg voor de 5 Generatie mobiel internet. 5G is niet alleen een stuk sneller dan 4G, maar ook dan de Wi-Fi-verbinding die we nu in huis hebben.
Even een cijfervergelijk: een Alles-in-1 abonnement van Ziggo biedt een maximale downloadsnelheid van 120 Mbit per seconde. Daarmee is een film te downloaden in enkele minuten. De beoogde snelheid van 5G is vastgesteld op 20 Gbit. Gigabit dus, 1000 keer groter dan megabit. In theorie is het mogelijk om een film daarmee in één seconde te downloaden. Daarnaast is de reactietijd tussen twee verbindingen die met elkaar moeten 'praten' veel korter. Bovendien moet 5G batterijvriendelijker worden dan andere verbindingen. Zo moet de accu of batterij van je toestel langer meegaan.

2. Waar komt 5G vandaan?

5G wordt momenteel vooral getest en uitgerold in Zuid-Korea. Zo haalde Samsung al in het begin van 2014 snelheden van 10 Gbit, wat een absoluut record was voor een mobiele internetverbinding. Oud-eurocommissaris Neelie Kroes zei al eerder haast te willen maken met de Europese uitrol van 5G. Voor Nederland is er een bedrag van 50 miljoen euro uitgetrokken voor het testen. KPN is al bezig met de eerste probeersels.
In november vorig jaar werd al duidelijk dat Loppersum in de race was voor de 5G-proef; nu is de kogel door de kerk.Loppersum gaat inderdaad pionieren. De proef is een samenwerking van TNO, Economische Zaken en KPN.

3. Waar is 5G voor te gebruiken?

5G internet is er niet alleen om sneller een film te kunnen kijken met uw internetverbinding. De hoge snelheden komen vooral apparaten ten goede, hoe gek het misschien ook klinkt. Experts verwachten dat steeds meer apparaten dadelijk 'connected' zijn, ofwel verbonden met het internet. De thermostaat weet wanneer u thuiskomt en begint alvast op te warmen. De koelkast ziet dat het buiten heet is en ziet door uw smartphone dat u bijna thuis bent - en zet zichzelf net even wat kouder. En als u opstaat, heeft uw koffiezetter uw favoriete espresso al gezet.
Één apparaat van de toekomst zal in het bijzonder baat hebben bij een feilloos en ultrasnel internet: de zelfsturende auto. Door constant gegevens uit te wisselen, weten auto's hoe druk het is op de weg, welke route het efficiëntst is en hoe gereageerd moet worden op het andere verkeer. Tesla heeft op dit moment al een auto die zichzelf kan besturen en ook Google experimenteert er volop mee (foto 2). Het lijkt niet iets dat er morgen is, maar 5G kan wel eens broodnodig zijn voor deze technologieën.

4. Wanneer is 5G in Loppersum te gebruiken?

Loppersum krijgt dus 5G, maar het kan wel even duren voordat het is te gebruiken voor de inwoners. De gehele infrastructuur voor 5G moet nog worden aangelegd, en bovendien zijn er amper nog apparaten waarmee 5G te gebruiken is. Het lijkt erop dat inwoners van Loppersum een speciale router krijgen die de extreme internetsnelheden aankan.
Maar wanneer dat is? In Zuid-Korea, hét land waar wordt geëxperimenteerd met 5G, moet het netwerk beschikbaar zijn voor de Olympische Spelen in 2018. En dat is nog in de stedelijke omgeving van Seoul. Het is de vraag hoe snel het netwerk in een dunbezaaide dorpsomgeving is te gebruiken.
Maar dan is het nog de vraag hoeveel u al uit 5G kan halen. Computers, smartphones en tablets ondersteunen de extreme snelheden nog niet. Sterker nog: veel aantrekkelijk geprijsde smartphones kunnen op dit moment zelfs nog geen 4G aan. 5G gebruiken kan dus nog wel even duren.

5. Wanneer heeft iedereen 5G?

Dus als het al zolang duurt voordat 5G werkt in Zuid-Korea, wanneer kan heel Nederland dan 5G gebruiken? Dat kan nog wel even duren. Volgens techwebsite Tweakers willen Nederlandse telecomproviders eerst nog de investeringen in 4G terugverdienen. Bovendien moeten er nog standaarden worden vastgesteld. Europese providers stellen zelfs dat 5G pas wordt uitgerold vanaf 2022. Dus 5G mag dan pionieren in Loppersum; het kan nog wel even duren voordat we het dagelijks kunnen gebruiken.