Winschoter medici denken aan gang naar de rechter

De coalitie in de gemeenteraad van Oldambt houdt voet bij stuk als het gaat om reclamebelasting voor (para)medici. Maar de medici leggen zich daar niet bij neer: zij denken er over om naar de rechter te stappen.
Namens dertig (para)medici sprak tandarts Robert Jalink de gemeenteraad maandagavond toe. Hij benadrukte dat hij en zijn vakgenoten het niet juist vinden dat medici worden belast voor een naamsaanduiding. Meerdere medici plakten hun borden al af. Jalink zelf schroefde zijn bord van de gevel.
De tandarts had de hele oppositie in de raad aan zijn kant, maar een gezamenlijke motie van vier oppositiepartijen redde het niet: de coalitie had namelijk één stem meer.

Naar de rechter stappen

De medici komen op korte termijn bij elkaar om te bespreken wat hun aanpak wordt. 'Maar het zit er dik in dat we naar de rechter stappen', zegt Jalink daarover. De gemeente Oldambt maakt zich daar vooralsnog weinig zorgen over. 'De jurisprudentie die er is, wijst er op dat dit besluit houdbaar is', aldus wethouder Ricky van de Aker.

Tilburg

Van de Aker doelt daarmee op een besluit uit Tilburg, waar de gemeente in het gelijk werd gesteld nadat een huisarts naar de rechter stapte. Feit is wel dat de gemeenteraad van Tilburg daarna terugkrabbelde en de medici alsnog vrijstelling verleende.

Vol vertrouwen

'In die zaak in Tilburg is nooit een hoger beroep geweest, omdat de raad terugkrabbelde', vertelt Jalink. 'We weten dus niet hoe een hogere rechter hier over denkt. Ik ben daarom vol vertrouwen. Maar we steken op korte termijn eerst eens de koppen bij elkaar.'